UN CUENTO CHINO (2011,ARG) - 8/10


 

Roberto (Ricardo Darin) je sredovječni namćorasti vlasnik male trgovine u Buenos Airesu. On je tipični samotnjak koji većinu ljudi smatra budalama i idiotima, stalno misli da će ga netko prevariti, a posebno mu na živce idu mušterije koje stalno nešto izvoljevaju i traže. Toliko je Roberto nepovjerljiv prema ljudima da svaki put kad mu stigne narudžba čavala, on broji ima li ih točno 500 u kutiji ili su mu spakirali manje. Uvjeren je on da život nema nikakvog smisla, a kako bi potvrdio svoja uvjerenja, u novinama traži najbizarnije moguće priče o nesrećama. No, njegov život potpuno će se promijeniti kada slučajno završi u društvu Kineza koji je stigao u Argentinu pronaći svog strica.

Iako Roberto ne zna ni slova kineskog, kao što ni Jun, jasno, ne zna zucnuti španjolski, nevoljko će mu ovaj Argentinac pokušati pomoći u potrazi iako će time prekršiti sve svoje navike i nepisana pravila. Bio je "Un cuento chino" jedan od onih iznimno simpatičnih i empatičnih gorko - slatkih filmova, humorna drama o različitostima, ali i o tome kako život ne mora nužno biti niz apsurda i besmislica, kao što misli potpuno zatvoreni u sebe Roberto. Argentinac Sebastian Borensztein napisao je i režirao jednu finu humanističku priču prepunu suptilnog humora i emocija, koja funkcionira izvrsno na svim razinama, a legendarni argentinski glumac Ricardo Darin još jednom je pokazao zašto je jedan od najboljih glumaca svoje generacije.

Sam pogled na njegovog Ricarda, njegova gestikulacija i izraz lica dovoljni su nam da shvatimo da je to jedan od onih živčenjaka, vječno nadrkanih tipova, ogorčenih na sebe i na cijeli svijet. No, vrlo brzo postat će nam jasno da je takvo držanje i takav karakter samo fasada kojom on skriva toplu, emotivnu i poštenu osobu koja je u životu doživjela samo tragedije i nesreće te se na taj način želi osigurati da ga više nitko nikad ne povrijedi. Ne dopušta Ricardo nikome da mu se približi, no i to će se promijeniti, a osvojio je "Un cento chino" ne samo nagrade za najbolji film i najboljeg glumca u Argentini, već je izabran i za najbolji latinoamerički film godine. 

IMDB LINK 

Primjedbe