VIOLATION (2020,KAN) - 6,5/10


 

Iz Kanade nam stiže ova arty sporovozna i minimalističa kombinacija psihološke drame i horora, koja se pokazala dubinski uznemirujućom i šokantnom. Zaista nisam ovo očekivao od "The Violation", mračne priče koju bi se moglo svrstati i u potkategoriju rape & revenge trilera. No, za razliku od sličnih takvih eksploatacijskih filmova koji su se snimali uglavnom sedamdesetih, ovo je stilizirana arty drama u kojoj neke od najšokantnijih i najbrutalnijih scena posljednjih godina dolaze potpuno neočekivano. Nakon pomalo snolikih scena prirode, tišine, životinja i insekata koji obitavaju u okolici kuće u šumi u koju će se zaputiti dva para, slijedi nezamisliva brutalnost. U središtu pažnje je Miriam (Madeleine Sims-Fewer, koja je zajedno s Dustyjem Mancinellijem napisala i režirala film koji im je debitantsko ostvarenje), dubinski nesretna i nezadovoljna žena od tridesetak godina (od oka) koja se sa svojim dečkom te sa sestrom i njenim mužem zaputila na vikend u kućicu u kanadskoj šumi.

Iako je usporedba s nedavnim "Promising Young Woman" u kojem je također 30-godišnja djevojka spremila neočekivanu osvetu silovateljima, sve usporedbe ovdje staju. U "The Violation" nema ničeg zabavnog, lepršavog, čak ni natruha crnohumornog, a ovo je šokantna priča o seksualnom nasilju i silovanju ispričana iz ženske perspektive. I to iz perspektive ionako fragilne i mentalno nestabilne žene koja će spremiti zastrašujuću i nezamislivu osvetu muškarcu koji joj je učinio zlo. Bio je ovo zaista težak film za gledanje, ne samo zbog šokantnog i potpuno neočekivanog prikaza nasilja, već i zbog cijelog ugođaja filma koji je mračan, na trenutke zbunjujuć jer treba proći neko vrijeme kako bismo shvatili da tu zapravo imamo dva različita izleta u istu kolibu u šumi.

Ne bih puno otkrivao što će se tu dogoditi, no ako se odlučite na gledanje ove, još jednom ponavljam, dubinski uznemirujuće i krajnje nelagodne kombinacije horora i drame, pripremite se za neke od najužasnijih scena koje smo imali prilike gledati. Rijetko je to viđen i iznimno hrabar film o traumi koju je preživjela jedna žena i načinu na koji je na ono što joj se dogodilo odlučila reagirati, no iako je želja za osvetom poriv za koji očekujemo da bi nam mogao donijeti neko zadovoljstvo, zadovoljstva tu nema ni malo. Ujedno je to i mračna karakterna studija o ženi koja je ionako zaglavila u ozbiljnoj egzistencijalnoj krizi, a koju će strašni događaj samo pogurati preko ruba.

Iako su odluke da se u filmovima eksplicitno prikaže nasilje (ovdje imamo puno toga eksplicitnog) uvijek diskutabilne i uvijek se postavlja pitanje jesu li se takve scene trebale izbjeći, autori su ovdje odlučili da će prikazati baš sve. Pomalo kao u filmovima Larsa von Triera kada kamera namjerno prikazuje sve one detalje koje ne bismo željeli vidjeti jer ionako naslućujemo što se događa, tako ćemo i ovdje morati vidjeti sve ono što (srećom) rijetko kad na filmovima vidimo. Definitivno film samo za one najhrabrije i one s određenom dozom strpljenja jer tempo je tu zaista sporogoreći, vjerojatno intencijski umrtvljujući kako bi nas uljuljkao u sigurnost prije nego što krene nezamislivo. 

IMDB LINK 

Primjedbe