BOYS STATE (2020,SAD) - 8/10


 

I dok u nas muku muče kako mlade zainteresirati za politiku i političke procese, u Americi očito tih problema nemaju. U nas su vrhunac političkog angažmana mladih nekakvi vrtići za uhljebe odnosno mladež HDZ-a u koju se mladi beskičmenjaci učlanjuju kako bi ih se po stranačkoj liniji kasnije zaposlilo u nekoj državnoj firmi. Marljivo oni lijepe plakate svojih kandidata i pod okriljem noći trgaju plakate kandidata drugih stranaka, vježbaju glasno aplaudirati te ih od malena bit će uče svim tajnama korupcije i pokvarenosti. U ovom dokumentarcu koji je dobio nagradu žirija festivala u Sundanceu te je ušao u uži krug kandidata za Oscara, vidjet ćemo kako mlade Amerikance potiču da se zainteresiraju za politiku. Dvojac Amanda McBaine i Jesse Moss upoznaju nas s projektom koji u Teksasu postoji još od 1935. i koji sponzorira organizacija Američka legija odnosno nevladina udruga koju su osnovali vojni veterani.

Svakog ljeta u Austinu u Texasu 1200 mladića i djevojaka starih 15, 16 ili 17 godina polazi Boys ili Girls State, kamp koji služi kao simulacija izbora i političkih procesa u Teksasu. Mladići i djevojke svoje kampove polaze podijeljeno, a McBaine i Moss odlučili su se u ljeto 2018. pratiti kako izgleda tjedan dana kampa za mladiće. U tih tjedan dana klinci su nasumično podijeljeni u dvije stranke, federaliste i nacionaliste, nakon čega oni vode kampanje i izbore za sve političke pozicije, uključujući i onu najvišu, guvernersku. I dok se klinci natječu i bore za razne pozicije u stranci i u državi, autori su odlučili najveću pažnju posvetiti onima koji su odlučili krenuti u utrku za najvišu poziciju, onu guvernersku. Kako bi se uopće kandidirali za guvernera u 24 sata moraju skupiti 30 potpisa drugih klinaca iz svoje stranke, a nakon stranačkih izbora za guvernerskog kandidata, slijedi trenutak odluke i izbori za guvernera čime se završava tjedan dana kampa.

I definitivno je ovo jedan od itekako zanimljivih eksperimenata i izborno ludilo vrlo brzo ponijet će ove dečke koji će se pokušavati izboriti prvo za naklonost članova svoje stranke, a potom i za većinu glasova. Naravno, s obzirom da se kamp održava u iznimno konzervativnom Teksasu, kod obje stranke su glavna pitanja oružje i pobačaj, a ovi dječji izbori pokazat će se kao svojevrsni mikrokozmos prave američke politike. Autori su glavni fokus, logično, stavili na nekoliko klinaca koji se natječu za guvernere, ali i na dva klinca koji su svojevrsni šefovi kampanje obiju stranaka. I pretvorit će se te kampanje vrlo brzo u sliku i priliku stvarnih kampanja jer će se početi tu spinati, koristiti trikovima i blatiti protukandidate, a svi ti klinci potpuno će se uživjeti u taj eksperiment.

Posebno je zanimljivo što se u tom kampu okupljaju klinci svih mogućih pozadina i pogleda na život, no svi oni će morati surađivati i zajedno uprijeti ako žele da njihovi kandidati pobijede. Naravno da će do izražaja izaći kompetitivnost, ambicioznost pojedinih kandidata, a cijeli ovaj eksperiment djeluje podjednako zastrašujuće i ohrabrujuće jer vidimo da će velika većina ovih klinaca vrlo brzo svladati tajne zanata i pretvoriti se u manipulatore koji su sve podredili cilju kako bi dobili najviše glasova. No, vidjet ćemo i da nisu svi takvi i da ima klinaca koji se politikom žele baviti na neki drugi način i koji politiku zaista vide kao nešto što spaja, a ne razdvaja ljude.

IMDB LINK 

Primjedbe