IDENTIFYING FEATURES (2020,MEX) - 8/10


 

Iz Meksika nam stiže još jedna upečatljiva i zastrašujuća naturalistička drama koja je s razlogom imala odličnu prođu na brojnim svjetskim festivalima. Nakon što se sa "Sin senas particulares" ili "Identifying Features" dugometražna debitantica Fernanda Valadez predstavila u Sundanceu, gdje je film uz nagradu publike dobio i posebno priznanje žirija, nagrađen je i u San Sebastianu, a u izboru za najbolji film snimljen u nezavisnoj produkciji dobio je nagradu za najbolji film izvan engleskog govornog područja. Tema je ovdje i više nego aktualna i imamo tu neizbježne pokušaje ilegalnog prelaska granicu, nemilosrdne kriminalne organizacije te jednu majku koja je pod svaku cijenu odlučila pronaći sina koji je nestao.

Ova artistička i vizualno impresivna drama otvara se scenom u kojoj tinejdžer Jesus govori majci Magdaleni da će zajedno s najboljim prijateljem pokušati ilegalno ući u SAD kako bi pronašao posao. Mjeseci prolaze, a majka koja živi u malenom provincijskom mjestu ne dobiva nikakve informacije o sinu što će je navesti da krene u potragu za njim. No, gdje god se obrati i pokuša nešto saznati, shvatit će da je njezin Jesus tek samo jedan od brojeva nestalih i po svemu sudeći tek jedan od bezbroj neidentificiranih leševa koji su pronađeni dok su pokušavali prijeći granicu. I ne samo granicu, shvatit ćemo da je Meksiko prepun neidentificiranih mrtvaca koji su stradali u raznim obračunima kartela, napadima bandi i naoružanih milicija koje drže pod kontrolom određeno područje. Iako je svi uvjeravaju da je njezin sin ubijen negdje putem i da je nemoguće pronaći ga, ova majka odlučila je saznati sudbinu svoga sina, a ono što ćemo vidjeti je nevjerojatno šokantno i jezivo.

Nije "Identifying Features" ni prvi, a vjerojatno ni zadnji meksički film koji se bavi problematikom nasilja u toj srednjoameričkoj zemlji, no Valadez je snimila emotivnu i potresnu dramu u kojoj se nevjerojatna ljepota prirode konstantno kontrastira s okrutnošću i nasiljem koji ondje vladaju. Kao što je čest slučaj u latinomaeričkim filmovima, preklapaju se ovdje surovi naturalizam s magičnim realizmom, prema kraju čak i s fantazijom, posebno prema kraju kada će se Magdalena susresti s još jednom izmučenom dušom. Mladićem Miguelom koji će je podsjetiti na njenog sina i koji je upravo deportiran iz SAD-a te putuje prema jugu prema svom rodnom mjestu, a upravo ondje negdje je Magdalenin Jesus viđen posljednji put. 

IMDB LINK 

Primjedbe