THE DRY (2020,AUS) - 7/10


 

Već pomalo zaboravljeni australski glumac Eric Bana (München, Troja, Pad crnog jastreba, Hulk) vratio se kući kako bi odigrao možda i najbolju ulogu od one koja ga je prije dvadesetak godina proslavila. Nakon što je u "Chopperu" Andrewa Dominika on bio vjerojatno najpoznatiji moderni australski kriminalac, sada je Bana federalni agent Aaron Falk koji se vratio u svoj rodni gradić Kiewarru u unutrašnjosti Australije koji je napustio još kao tinejdžer. Već u uvodu filma saznajemo da kiša na tom području nije padala puna 324 dana, a Aaron je kući stigao na sprovod svog najboljeg prijatelja iz mladosti Lukea koji si je oduzeo život nakon što je prethodno ubio svoju ženu i sina. To je barem službena verzija događaja, a iako nevoljko, na traženje Lukevih roditelja Aaron će pristati ostati u Kiewarri i nešto duže nego što je planirao kako bi istražio okolnosti slučaja.

Kroz flešbekove ćemo postupno saznavati i razloge zbog kojih je Aaron prije više od 20 godina napustio ovo mjesto i zašto ga i danas većina mještana Kiewarre ne podnosi. On je kao 17-godišnjak, naime, bio osumnjičen za ubojstvo tadašnje djevojke Ellie, a upravo mu je Luke dao alibi zbog kojeg je oslobođen sumnji. Po povratku u Kiewarru će Aaron shvatiti koliko se okoliš kojeg se sjeća iz mladosti promijenilo zbog suše, a shvatit će da se ni mjesto još do kraja nije oporavilo od nikad razjašnjenje smrti djevojke dvadesetak godina ranije. Kako će dublje ulaziti u aktualni slučaj, okolnosti smrti njegovog prijatelja i njegove obitelji postajat će sve sumnjiviji, a nesnosne vrućine i suša kao da će biti dodatni okidač za sve one stanovnike koji i dalje s ovim agentom žele izravnati račune.

Snimio je iskusni australski filmaš Robert Connolly kvalitetan žanrovski uradak odnosno krimi - triler koji je (koliko sam uspio pročitati) i više nego korektno na film uspio prenijeti dubinu istoimenog i iznimno popularnog romana Jane Harper. Ova britanska spisateljica koja je kao dijete preselila u Melbourne, kasnije je napisala još nekoliko krimi romana s agentom Falkom u glavnoj ulozi pa ćemo vidjeti hoće li i ti filmovi zaživjeti. Ako je suditi po uspjehu među publikom, to je i više nego uspješno jer "The Dry" je sa zaradom većom od 20 milijuna australskih dolara postao 14. najgledaniji domaći film u tamošnjim kinima svih vremena. To zapravo i ne čudi jer ovo je zaista jedan kvalitetan i zanatski vješto izveden krimić - triler u kojem uz zanimljive i dobre likove važnu ulogu igra i samo okruženje uvijek egzotične, opasne, nepristupačne i neprijateljske unutrašnjosti Australije. 

IMDB LINK 

Primjedbe