CALVARY (2014,IRS) - 8/10


 

James Lavelle (Brendan Gleeson za ovu je ulogu nominiran za europskog glumca godine) je katolički svećenik u selu u okrugu Sligo koji se zaredio tek nakon što mu je preminula supruga. Već u uvodnoj sceni naći će se on u iznimno neugodnoj situaciji jer će mu se u ispovjedaonici pojaviti netko od mještana koji će mu reći da će ga za točno tjedan dana ubiti. Kazat će mu da ga je u djetinjstvu godinama seksualno zlostavljao svećenik, a ovaj se odlučio osvetiti tako što će oduzeti život svećeniku koji je pošten, dobar i nevin. Vrlo brzo spoznat ćemo da je James baš takav tip, čovjek koji svima želi dobro i svima pokušava pomoći, a sada će on dobiti rok od tjedan dana da se pripremi za odlazak. I dok je gledatelju potpunu nejasno tko je taj tip koji prijeti svećeniku, Jamesu je počinitelj poznat, no on neće prijetnje prijaviti policiji, već će se u sljedećih tjedan dana posvetiti svojoj pastvi.

I to kakvoj pastvi jer spoznat ćemo ubrzo da ovo mjesto nastanjuju sami čudaci, perverznjaci i cinični gadovi koji na lokalnog svećenika gledaju s podsmijehom i nitko ga ne doživljava ozbiljno. Tu je tako lokalni mesar (Chris O'Dowd), koji tuče svoju ženu (Oria O'Rourke), a ona pak ne skriva izvanbračnu vezu s afričkim imigrantom i automehaničarem (Isaach de Bakole). Tu je i usamljeni i potkapacitirani mladi čudak Milo (Killian Scott) koji se planira prijaviti u vojsku, lokalni policajac koji praši mušku prostitutku, cinični liječnik (Aidan Gillen) koji prezire crkvu. U selu živi i nekadašnji hedge fundaš (Dylan Moran) kojeg je ostavila obitelj, a naizgled jedina osoba koja je barem pristojna prema ocu Jamesu je ostarjeli američki pisac (M. Emmet Walsh) koji će od njega tražiti da mu nabavi pištolj kako bi si skratio muke jednom kad život postane neizdrživ.

I dok je Jamesu jasno da je netko od njih onaj koji će ga ubiti za tjedan dana, nama ostaje da razmišljamo tko bi to mogao biti. Da situacija bude zanimljivija, u selu će se pojaviti i Jamesova kćer Fiona (Kelly Reilly) koja se nedavno pokušala ubiti, a kako će vrijeme prolaziti i bližiti će se sudbonosni trenutak, otac James kao da će početi proživljavati krizu vjere. Bio je "Calvary" jedan od onih filmova koji odišu mračnim, crnim humorom, pomalo neobično strukturirana kombinacija drame i trilera koju je napisao i režirao britansko - irski filmaš John Michael McDonagh. Stariji brat Martina McDonagha (In Bruges, Three Billboards Outside Ebbing Missouri) koju godinu ranije se predstavio crnom krimi komedijom "The Guard" u kojoj je također glavnu ulogu odigrao Gleeson. 

I ovdje je poznati irski glumac kojeg se sjećamo kao Hammisha i "Hrabrog srca" ili Alastora Moodyja iz "Harryja Pottera" izvanredan i upečatljiv, baš kao i u većini uloga u kojoj smo ga imali priliku gledati. On je suosjećajan tip i pokušava razumijeti probleme ljudi s kojima živi te utjecati na njih iako je svjestan da ga nitko ne doživljava. Istovremeno je on i čovjek prepun bijesa, gnjeva i tuge zbog tragedije iz vremena prije no što se zaredio, no koji pokušava tu destruktivnu i mračnu stranu držati pod kontrolom. I uspijeva on u tome očito godinama, no ovo će biti tjedan u kojem će se situacija potpuno oteti kontroli u ovoj mračnoj, pomalo apsurdističkoj alegoriji u kojoj se McDonagh na potpuno neočekivan način odlučio pozabaviti uvijek aktualnom temom svećenika i zlostavljanja djece. 

IMDB LINK 

Primjedbe