OXYGEN (2021,FRA) - 6,5/10


 

Francuz Alexandre Aja još se kao 25-godišnjak već davne 2003. godine hororom "Haute tension" predstavio kao autor s vizijom i nevjerojatnim talentom. Ovaj kultni horor osigurao mu je automatsku ulaznicu za Hollywoodu, gdje Aja, činjenica je, nije uspio do kraja potvrditi svoj talent i status iako je u to vrijeme snimao neke visokobudžetne horore od kojih su neki i dobro prolazili na kino blagajnama. Punih 18 godina nakon "Haute tension", Aja se konačno vratio u Francusku te je po scenariju debitantice Christie LeBlanc snimio "Oxygen", SF triler u produkciji Netflixa. Ipak, i ova je minimalistička i klaustrofobična SF priča prvotno trebala biti snimljena u američkoj produkciji te je Aja trebao biti tek producent, a njegov sunarodnjak Franck Khalfoun (koji je odglumio jednu od uloga u "Haute tension") je trebao režirati film.

U glavnoj ulozi je prvotno bila zakaparena Anne Hathaway pa Noomi Rapace da bi na kraju ulogu Elizabeth Hansen utjelovila poznata francuska glumica Melanie Laurent (Inglorious Basterds). I "Oxygen" je pravi one-woman-show jer Laurent je ovdje praktički jedini lik (u povremenim flešbekovima u kojima upoznajemo njenu pozadinsku priču vidimo i neke druge likove), a ona će se probuditi u kriogeničkoj komori. Ne sjeća se ona ni tko je, ni kako je ondje završila, a što je najvažnije od svega, ne može se ona uopće ni pomaknuti jer je pričvršćena za postolje. Da situacija bude gora, vrlo brzo postat će joj jasno da joj vrijeme curi i da joj je ostalo još jako malo vremena kako bi se izvukla iz te komore pošto su zalihe kisika pri kraju. U nešto više od jednog sata, koliko će potrajati zalihe kisika, Elizabeth će morati povratiti memoriju i saznati tko je ona, kako i zašto je ondje završila, a potom će se pokušati izvući iz ove nimalo ugodne situacije.

I uspio je Aja od ove minimalističke premise složiti uzbudljiv i zanimljiv SF triler u kojem se priča polako razotkriva, a bez obzira što u "Oxygen" imamo praktični jednog lika, nema tu zamora materijala i dosade i u nešto više od sat i pol sklepao je ovaj talentirani Francuz film koji bi trebao zadovoljiti apetite ljubitelja žanra. Kako će se priča razvijati, shvatit ćemo da su unutra ubačene i neke iznimno aktualne teme kao i neke teme koje se i obično obrađuju kada je u pitanju science fiction, no priča ovdje najbolje funkcionira kada se o samoj radnji i svim tim temama zna što manje. Iako je gotovo cijelo vrijeme nepomična i pričvršćena je za postolje te klaustrofobične kriogene komore koja se nalazi na nekoj nepoznatoj lokaciji, Laurent je svoj zadatak također odradila sasvim korektno. 

IMDB LINK 

Primjedbe