THE KILLING OF TWO LOVERS (2020,SAD) - 7/10


 

"The Killing of Two Lovers" još jedan je sjajan primjer kako je američka nezavisna scena itekako živa i kako ondje ima autora koji s minimalnim budžetima snimaju impresivne, kvalitetne i životne priče. Jedan od tih autora je i Robert Machoian, meni do sada potpuno nepoznati tip, očito hiperproduktivni indie filmaš koji je u posljednjih desetak godina snimio dvadesetak što kratkih, što dugih, što igranih, što dokumentarnih filmova. Predstavio se Machoian ovom naturalističkom dramom smještenom u provincijski gradić u ruralnom Utahu, na festivalu u Sundanceu, a potom je "The Killing of Two Lovers" prikazan na brojnim američkim festivalima. Bio je Machoian nominiran i za nagradu koja nosi ime pionira američkog nezavisnog filmaša Johna Cassavetesa te se dodjeljuje najboljem filmu snimljenim s budžetom manjim od pola milijuna dolara.

"The Killing of Two Lovers" počinje moćnom scenom koja se odvija u spavaćoj sobi i u kojoj nepoznati bradati i dugokosi tip u srednjim tridesetima drži pištolj uperen u par koji bezbrižno spava u krevetu. Već u tim uvodnim scenama slutimo da će se ono što znamo iz naziva filma ostvariti odmah, no bradonja ubrzo odlazi iz kuće neobavljenog posla. Potom shvaćamo da je taj potencijalni ubojica David (odlični Clayne Crawford čije je izmučeno lice često u prvom planu), a da je žena u krevetu Nikki, njegova supruga i majka njihovo četvero djece. Bili su oni zajedno još od srednje škole, vjenčali su se odmah nakon mature, zasnovali obitelj. On se u međuvremenu odrekao svojih snova da će imati glazbenu karijeru, no nešto je očito tu putem puklo. Život se razvio posve drukčije od onoga kako je David pretpostavljao i surova realnost je da su se on i Nikki razišli. Dok je ona ostala s djecom u njihovoj obiteljskoj kući, on se vratio u svoj roditeljski dom i pokušava se prilagoditi na nove okolnosti, no jednostavno ne ide.

David se jednostavno raspada. Ključa i lud je, no pokušava to nekako sakriti od svih i progutati, no nekom bi najradije iščupao glavu koliko je sjeban i koliko se ne može pomiriti s novonastalim okolnostima. Da se naslutiti da su David i Nikki imali neke probleme u braku, no ne djeluje on kao da je učinio nešto sad baš tako loše ili krivo. Očito Nikki ne želi više biti s njim, a posebno ga boli što je ona tako lako uspjela krenuti dalje, pronašla je novog tipa odnosno Dereka koji je bio čovjek u kojeg je bio uperen pištolj na početku filma. Snimio je Machoian uvjerljivu, realističnu i životnu psihološku dramu, mračnu priču o očajnom čovjeku koji bi svim silama želio resetirati svoj život na tvorničke postavke, no kao da je i sam svjestan da je to nemoguće. I okomiti format slike za koji se Machoian odlučio dodatno potencira taj psihološki kaos kod glavnog protagonista, baš kao i surovo, hladno, pusto okruženje. 

IMDB LINK 

Primjedbe