THE PAINTER AND THE THIEF (2020,NOR) - 8/10


 

U proljeće 2015. godine netko je iz galerije mlade češke slikarice Babore Kisilkove, koja je tek nedavno iz Berlina preselila u Oslo, usred bijelog dana ukrao dvije vrijedne slike. Ubrzo su pronađeni počinitelji koje su snimile nadzorne kamere, a tijekom sudskog postupka Babora je od jednog od njih pokušala saznati zašto je ukrao njene slike i gdje su one završile. Jedan od lopova koji su ukrali sliku, narkoman i dugogodišnji kriminalac Karl Bertil Nordland, priznao je sve, no nije joj mogao odgovoriti na pitanje gdje su slike koje su on i kompanjon ukrali jer se ne sjeća. Bio je toliko razbijen da ne zna što su napravili sa slikama, a bio je tek početak priče o slikarici i lopovu koja će se u sljedećih nekoliko godina razviti u krajnje bizarno, ali i iskreno prijateljstvo. Pokazao se "Slikarica i lopov" kao jedan od najneobičnijih dokumentaraca koje sam imao priliku pogledati u zadnje vrijeme, a režiser Benjamin Ree u višegodišnjem je periodu odlučio pratiti sudbine ovo dvoje ljudi. 

U Bertilovoj mračnoj strani Barbora kao da će pronaći inspiraciju, a vrlo brzo on će joj postati i model. Pratit ćemo u ovom filmu njihove uspone i padove u životu, a "The Painter and the Thief" jedan je od onih dokumentaraca u kojima se redatelj gotovo uopće ne miješa u cijelu priču. No, svejedno je Ree uspio uhvatiti ono što je tražio i osnovni smisao cijele priče o neočekivanoj vezi između kriminalca i žrtve te snimio film o suosjećanju i oprostu. Bio je ovo zapravo iznimno mračan dokumentarac jer ubrzo će nam postati jasno kako su i Barbora i Bertil podjednako depresivne i autodestruktivne osobe. Ljudi koje kao da privlači mrak i koji kao da su najveći neprijatelji samima sebi, a nakon nekog vremena oni će jedno drugome postati najveći oslonci u životu i vodiči za izlazak iz tog mraka.

Posebno je upečatljiva scena kada Bertil još u prvoj trećini filma dođe u Barborin atelje i ugleda svoj portret koji je ona naslikala. I potpuno se slomi. Rasplače se kao malo dijete tip koji je do tada djelovao iznimno opasno i shvati da ga žena čija je djela ukrao vidi na posve drugi način od svih ostalih. Kad shvati da ga ona zapravo vidi kao izmučenu dušu, čovjeka koji je duboko zaglavio na stranputici iz koje se godinama ne uspijeva izvući, već samo brazdi sve dublje, Bertil će se potpuno otvoriti i vidjet ćemo ovdje dvije zaista tužne, čak i tragične životne priče. Imao je dokumentarac "Slikarica i lopov" fin festivalski život nakon premijere u Sundanceu gdje je Ree dobio nagradu za kreativnu dokumentarnu naraciju, a prema mnogim izborima uvršten je među najbolje dokumentarce 2020. godine. 

IMDB LINK 

Primjedbe