BUCK RUN (2019,SAD) - 6/10


 

"Buck Run" je jedan od onih niskobudžetnih američkih indie filmova za kojeg mi ni samom nije baš jasno kako sam na njega nabasao. Možda zato što sam vidio da je osvojio nagrade na svih pet nepoznatih indie festivala na kojima je prikazan ili iz nekog drugog razloga, no posve je svejedno. I nije film koji je po scenariju debitanta Davida Hausleina režirao Nick Frangione zapravo ni bio loš iako je činjenica da je priča tu ostala dosta nedorečena i da su najjači aduti ove priče sjajno i autentično okruženje unutrašnjosti Pennsylvanije. Radnja se ovdje odvija u provincijskom gradiću u kojem izgleda da živi isključivo bjelačko stanovništvo, oni tipični Trumpovi glasači, hillbilliji i vajttrešeri kakve smo običavali gledati u Jerry Springer Showu.

Baš s takvim hilbili tatom, liječenim pijancem koji je njega i majku napustio dok je bio dijete, završit će 15-godišnji Shaw. Nakon što mu umre majka, nesretni dječak doživjet će pravi psihički slom, a na to će dodatno utjecati činjenica da je završio s ocem Williamom (James Le Gros) koji ih je ostavio kad je došlo do dileme obitelj ili alkohol. No, preselit će Shaw kod oca lovca u zabit, u kućicu u šumi, a da priča bude još malo stereotipnija, tu će biti i neki odurni debeli degenerik koji će ga ničim izazvan zlostavljati u školi. Ni stari koji je vječito bez prebijene pare u početku nije oduševljen što je dobio sina, ni sin nije sretan jer je uvjeren da je stari još uvijek onaj isti sirovi pijanac koji je nekoć maltretirao njega i mamu.

Ali, kako to već biva u ovakvim filmovima, otac i sin će se s vremenom nekako početi povezivati i zbližavati iako to neće ići nimalo lako. Prvenstveno zato jer se stari s godinama pretvorio u antisocijalnog tipa koji vrijeme najviše voli provoditi sam u lovu u obližnjim šumama i jednostavno ne zna kako se ponašati prema svom sinu osim jednostavno tolerirati njegovu prisutnost. I povremeno mu, naravno, zakačiti neki posao za vrat. Shaw će s druge strane, pokušavati pobjeći, no i njemu će postati jasno da zapravo nema gdje pobjeći i da mu je nakon smrti majke, njegov otuđeni otac ostao jedina bliska osoba na svijetu bez obzira koliko on nepouzdan i problematičan bio. 

IMDB LINK 

Primjedbe