HERE ARE THE YOUNG MEN (2020,IRS) - 6,5/10


 

Ljeto nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja možda je i najbezbrižnije i najugodnije u čovjekovom životu, posebno ako na jesen kreće negdje na fakultet. Divna dva ili tri mjeseca praznine u kojima ne moraš baš ništa raditi i ni o čemu razmišljati osim o izlascima, zabavi, druženjima i svemu što uz to ide. Problem za tri maturanta iz Dublina u filmu čija je radnja smještena u nekoliko mjeseci 2003. godine je što oni, izgleda, ionako ni o čemu drugome ne razmišljaju. Matthew (Dean - Charles Chapman ili Tommen Baratheon iz "Igre prijestolja" te vojnik Blake iz "1917"), Kearney (Finn Cole ili Michael Gray iz "Peaky Blindersa" te Joshua Cody iz "Animal Kingdom) i Rez (Ferdia Walsh - Peelo ili Conor iz "Sing Street" te kralj Alfred iz "Vikinga") završetak srednje škole obilježit će vandalizmom. Devastiranjem učionice i automobila jednog od nastavnika, a svima njima je zajedničko da nemaju pojma što će sa svojim životima, osim Kearneyja koji je zacrtao da ide u Ameriku.

No, na sve njih će utjecati nesreća kojoj će svjedočiti kada će pred njihovim očima poginuti djevojčica na koju je naletio automobil. Hiperagresivni Kearney postat će potpuno opsjednut smrti i još agresivniji i destruktivniji nego inače, Rez će si pokušati oduzeti život, a osjetljivi i povodljivi Matthew u međuvremenu će završiti u vezi s kolegicom iz razreda Jen (Anya Taylor-Joy iz "Witch"). Situacija će se dodatno pogoršati kada se nakon mjesec dana Kearney vrati iz Amerike još gori i još destruktivniji te se počne hvaliti kako je ondje ubio beskućnika. Nesigurni i zbunjeni Matthew svejedno će i dalje potpadati pod njegov utjecaj i činiti sve na svoju štetu, a vrlo brzo naći će se u dvojbi dobra i pametna cura ili frend debil. Kada imaš 18 ili 19 godina ta je dvojba očito dosta teška, a kada shvatiš da si donio pogrešnu odluku, obično je već prekasno.

Napisao je i režirao ovu mračnu coming-of-age dramu irski glumac, scenarist i režiser Eoin Macken po istoimenom romanu Roba Doylea, a iako je okupio tu perspektivnu i talentiranu mladu glumačku ekipu, ipak se "Here Are the Young Men" nije uspio izdići iznad prosjeka. Sve to kao da smo već negdje vidjeli i previše to podsjeća na brojne filmove koji su se snimali devedesetih o mladima koji divljaju, razbijaju se u drogi i alkoholu i na svojim pogreškama uče što je život. Valjda kako bi razbio tu formulaističnost, Macken je unutra periodički ubacio stilizirane fantazijske sekvence u kojima vidimo nekakav bizarni američki televizijski show na tragu Jerryja Springera ili neke slične debilane i u kojem grotesknog voditelja glumi Travis Fimmel (Ragnar Loftbrok iz "Vikinga"). Bio je to očiti pokušaj satire na američki stil života i na ono što Kearneyja čeka u Americi i što će ga zapravo potjerati preko ruba, no baš se i nije uklopilo u ovu ipak solidnu priču. 

IMDB LINK 

Primjedbe