HOW THE WEST WAS WON (1962,SAD) - 8/10


 

"Kako je osvojen Divlji zapad" jedan je od tipičnih primjera epskog, sveobuhvatnog filma kakvi su u Hollywoodu bili iznimno popularni krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Nisu veliki studiji štedili novac i na veliko su se snimali povijesni spektakli poput "Ben Hura", "Quo Vadis", a kako je western tada bio jedan od najpopularnijih žanrova, jasno da se krenulo sa snimanjem i takvog filma. "How the West Was Won" na kraju je zaradio više od 50 milijuna dolara na budžet od 15 milijuna, a imao je ukupno osam nominacija za Oscara. Potvrdio ih je tri, od čega dvije tehničke dok je James R. Webb dobio Oscara za najbolji scenarij. Ovaj epski western režirala su čak tri čovjeka, Henry Hathaway, George Marshall i veliki John Ford, a radnja je podijeljena u pet poglavlja i odvija se od kraja tridesetih do kraja osamdesetih godina 19. stoljeća.

U prvom segmentu pratimo kako je izgledala kolonizacija i osvajanje tada zaista divljeg zapada tridesetih godina i kako su se bijeli doseljenici polako, ali nezaustavljivo počeli širiti prema zapadu. U drugom dijelu u središtu pažnje je početak zlatne groznice u Kaliforniji i putovanje prema krajnjem zapadu današnjeg SAD-a, nakon čega, naravno, slijedi građanski rat. Po završetku građanskog rata kreće vrijeme željeznice, a film se zaključuje pričom o čuvenim odmetnicima sa zapada koji su haračili gotovo sve do kraja 19. stoljeća. Iako u filmu koji traje gotovo tri sata imamo zaista bezbroj likova u osnovnoj naracijskoj liniji prati se sudbina dvije sestre koje ćemo upoznati već u prvom segmentu, a potom i njihovih potomaka.

Okupljena je ovdje zaista i impresivna glumačka postava te se pojavljuju u ovom westernu gotovo svi najveći glumci svog doba, posebno mnogi oni koje smo ionako navikli gledati u westernima. Od Jamesa Stewarta, Henryja Fonde i Johna Waynea preko Richarda Widmarka, Elija Wallacha, Karla Maldena, Gregoryja Pecka, Lee van Cleefa i Debbie Reynolds. Iako je "How the West Was Won" iz današnje perspektive jedan od onih možda arhaičnih westerna, bio je to film iz kojeg odiše duh starog, velikog, raskošnog Hollywooda. Iznimno ambiciozno djelo u kojem kao da se odjednom željelo obuhvatiti sve ono što je zapravo bio divlji zapad i kako je izgledalo to širenje na zapad. Naravno da je iz današnje perspektive to potpuno romantična predodžba tog zapravo užasno nasilnog, krvavog i okrutnog vremena i bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi izgledao današnji remake ovog filma.  

IMDB LINK 

Primjedbe