MONA LISA (1986,GBR) - 8/10


 

Sjajnom britanskom karakternom glumcu Bobu Hoskinsu (koji je nažalost više ostao zapamćen po ulogama u ludorijama kao što su "Super Mario" ili "Tko je smjestio zeki Rogeru?") nastup u mračnom neo-noiru Sjevernog Irca Neila Jordana donio je jedinu nominaciju za Oscara. Uz ulogu Harolda u kultnom krimiću "The Long Good Friday" (mislim da je ovaj film u nas simpatično preveden "Crni petak za gangastere"), uloga sitnog kriminalca Georgea vjerojatno je najbolja uloga u Hoskinsovoj karijeri. Kad već nije dobio Oscara, uspio je za ovu ulogu pokupiti i Zlatni globus i Baftu, kao i nagradu za najboljeg glumca u Cannesu gdje je "Mona Lisa" premijerno prikazana.

George je poslije sedam godina izašao iz zatvora nakon što je držao usta zatvorena štiteći šefa svoje kriminalne organizacije, a kada se odlučio vratiti kući, žena ga ne želi ni vidjeti i ne da mu da se približava kćeri. Ne ostaje Georgeu ništa drugo nego vratiti se starim navadama i ponovno se ubaciti u kriminalno podzemlje, a organizacija koju vodi Mortwell (Michael Caine u možda i najljigavijoj ulozi karijere) povjerit ću me zadatak čuvanja elitne mlade prostitutke Simone (Cathy Tyson). U početku George i Simone ne mogu smisliti jedno drugoga. Njegov je zadatak da pazi na nju i vozi je na "zadatke", a njih dvoje zaista ne mogu biti različitiji. Dok je on niski, sirovi siledžija kratkog fitilja, vječno raspoložen za svađu pa i tučnjavu ako treba, Simone je sofisticirana, visoka, elegantna prekrasna mlada crnkinja koja odsjeda po najskupljim hotelima i druži se samo s mušterijama dubokih džepova.

Djeluje George kao potpuno loš izbor za taj posao, odjeva se kao lokalni štemer iz Kajgane kraj Garešnice, a ne kao netko tko stalno pohodi hotele poput Ritza i ostale dijelove londonskog Sohoa. Ni Simone ne može vjerovati s kakvim je neuglednim i tupim gnomom kao čuvarem zaglavila i najradije bi jedno drugom odgrizli grkljan koliko se ne mogu smisliti, sve dok ne shvate da zapravo uživaju u zajedničkom društvu. Kad zadobije Georgeovo povjerenje, Simone će od njega zatražiti da joj pokuša pronaći mladu prijateljicu koja je vjerojatno zaglavila u nižem ešalonu prostitucije, a pretvorit će se "Mona Lisa" (često čujemo tu i istoimeni šlager Nata Kinga Colea) u mračnu krimi dramu o ljigavom londonskom podzemlju seks-industrije. E, tu na scenu stupa ranije spomenuti ljigavac Mortwell, a lako je za pretpostaviti da će djevojka poput Simone od tipa poput Georgea vrlo brzo postići da čini sve što ona želi i traži. 

IMDB LINK 

Primjedbe