PIG (2021,SAD) - 8/10


 

Nicolas Cage je lovac na tartufe kojem je netko ukrao omiljenu svinju. Tako ukratko glasi opis ove neobične, bizarne, apsurdističke, ali nevjerojatno zanimljive i kvalitetne alegorijske kombinacije drame i trilera koja mi djeluje i kao uvrnuta, prigušena parodija na filmove poput "Johna Wicka" ili sve one akciće u kojima Liam Neeson spašava otetu djecu i nejač. Bio je "Pig" ujedno i debitantski dugometražni film za scenarista i redatelja Michaela Sarnoskog, no cijelu ovu potpuno neočekivanu priču svojom izvedbom nosi Nicolas Cage kao tartufar Rob Field. Cage je najblaže rečeno potpuno nepredvidivi glumac koji nastupa zaista u svemu i svačemu i nikad ne znaš što od njega očekivati, a ovaj puta on je prljavi, neoprani, bradati i dugokosi tragač za tartufima koji živi u brvnari negdje u unutrašnjosti Oregona. Skupa s njim ondje živi i čupava svinjica koju je istrenirao za pronalazak tartufa, a kada jedne noći netko upadne u brvnaru, njega prebije, a ukrade svinjče, on će se zaputiti u Portland kako bi pronašao tko je to učinio.

Definitivno je ovo bio potpuno neočekivan film i rasplela se tu priča potpuno suprotno od onoga što sam u startu predviđao, a Cage koji je poznat po svojim "probijanjima" ovdje je nekako prigušen. Stalno čekamo kada će taj šutljivi i bradati tip koji stalno hoda u istoj hillbilly odjeći i svi ga mlate, a on to dopušta, eksplodirati. No, uspijeva se ovaj čudak stalno nekako kontrolirati i uvijek kad mislimo da je stiglo vrijeme za eksploziju, on će nas iznova izenaditi. Uz Cagea, vrijedi izdvojiti i nastup Alexa Wolffa (Hereditary) kao Amira, tipa koji od Roba otkupljuje tartufe, a nakon što nestane svinja, on će mu biti i svojevrsni vodič Portlandom. No, vrlo brzo postat će nam jasno da Robu vodič zapravo i ne treba jer očito je to tip koji skriva neke tajne i koji je imao razloge zbog kojih se odlučio na takav samotnjački život u šumi.

Tko si ti zapravo, pitanje je koje će mnogi često postavljati Robu, a iako naizgled ova priča možda djeluje banalno, zanimljivim pristupom, prigušenim crnim humorom i originalnim idejama i rješenjima, Sarnoski je uspio napraviti film koji ima potencijal za kultni status. Kako je jedan od najjačih aduta "Svinje" potpuna neočekivanost i nepredvidivost, ne bih htio otkrivati puno oko radnje, no vjerujte, ovo je bila potpuno luda avantura koja nerijetko prelazi granice apsurdnosti. Ako ona uvodna rečenica o kratkom opisu filma zvuči bizarno, to je samo početak. Priča poslije toga postaje sve luđa i luđa, uvrnutija i uvrnutija, blesavija i blesavija. Kako je vrijeme prolazilo, postajao sam sve sigurniji da je "Pig" zaista parodija na ranije spomenute filmove, no ne u tipičnom parodijskom stilu, već kao da se cijelom tom apsurdnošću pokušalo potencirati koliko su i te priče zapravo apsurdne i bedaste.

Umjesto prave mafije i pravih kriminalnih organizacija, ovdje tako imamo nekakvu tartufarsku mafiju, a dok je tempo u svim tim akcićima u kojima Liam Neeson i Keanu Reeves masakriraju odrede zlikovaca iznimno brz, ovdje je sve nekako sporo, polagano. Tu je i finalni "obračun" između Roba i glavnog zlikovca koji je naručio otmicu njegove svinje koji je također izvan svake pameti, ali i izvan svake logike i smisla. A to je i snažan adut ovog iznenađujuće dobrog filma s nevjerojatnim likom za koji nije teško zaključiti zašto je Cage prihvatio ovu ulogu u kojoj bi bilo gotovo nemoguće zamisliti bilo koga drugoga. Njegov lik je zaista izvanredan i u početku je on šutljivi samotnjak koji je ujedno i dubokoumni filozof, klaun i prosječni tip koji je očito doživio neku strašnu tragediju da se odlučio za takav život.

Kako će se priča razvijati, postat će Rob i nešto pričljiviji, a usput ćemo shvatiti da on baš i nije bilo tko i da je nekoć on bio iznimno poznat u Portlandu. Saznat ćemo i razloge zbog kojih je pobjegao u šumu i zašto je takav katastrofičar koji stalno očekuje da će se dogoditi najgore. Prava je on hodajuća misterija, tip koji je očito duboko potisnuo bijes, očaj i tugu i uvjereni smo da mora on kad - tad eksplodirati. Odličnog partnera on ima u Amiru, podjednako zanimljivom liku, mladiću koji je svjestan da nije iskoristio svoje potencijale i da je osuđen na prosječnost. U potrazi za otetom svinjom susretat će oni razne zaista bizarne likove, upadati u brojne apsurdne situacije i upoznat ćemo uz njih okrutan i pokvaren svijet kojem kao da obojica ne pripadaju. I tu je jedna od vrijednosti ovog filma jer Sarnoski mudro parodira i karikira stvarne društvene odnose i vrijednosti današnjice koje su uglavnom svedene na to da nikoga nije briga za ništa. No, zato je tu Rob kojem je stalo i briga ga. Ako za nikog drugoga, onda barem za njegovu svinju.

IMDB LINK 

Primjedbe