TRASH (2014,BRA-GBR) - 8/10


 

Nakon "Billy Elliott", "Hours" i "The Reader", filmova koji su mu donijeli oskarovske nominacije za najboljeg režisera, pokušao je Britanac Stephen Daldry pomalo ponoviti uspjeh od koju godinu ranije svog sunarodnjaka Dannyja Boylea i njegovog "Slumdog Millionairea". Samo za razliku od Indije, Daldry nas u ovoj pustolovnoj krimi drami vodi u slamove Brazila u kojima pratimo priču trojice dječaka sa smetlišta koji će se slučajno naći na meti korumpiranog sustava. Za petama će Raphaelu, Gardu i Ratu biti pokvareni policajac (Selton Mello) koji traži novčanik koji je posjedovao Jose Angelo (Wagner Moura). Angelo je bio desna ruka političara Santosa, korumpiranog kandidata za gradonačelnika Rio de Janeira, a novčanik koji je u bijegu Angelo bacio u smetlarski kamion, završit će, logično, na smetlištu.

Ondje će ga pronaći klinci koji će međusobno podijeliti novac, no kada shvate da se policija vrlo brzo sjatila na smetlište tražeći novčanik, shvatit će da ondje mora biti nešto jako važno. Krenut će tako ova tri klinca u pustolovinu života, a mogao bi se u najkraćim crtama "Trash" opisati kao družbu Goonies iz favele. No, samo što ovi klinci neće krenuti u potragu za blagom, već će ni ne sluteći stati na put opasnim kriminalcima i neplanirano se pretvoriti u svojevrsne zviždače koji će razotkriti sustavni kriminal i korupciju. Po istoimenom romanu za mlade Andyja Mulligana otprije koju godinu ranije, scenarij je napisao iskusni Richard Curtis (Četiri vjenčanja i sprovod, Nottting Hill, Crna guja, Mr. Bean), a Daldry koji se prethodno pokazao kao autor tipičnih oskarovskih klikbejtaških filmova, ovaj puta je snimio dinamičan i uzbudljiv film koji ujedno problematizira ne samo sveopću korupciju, već i siromaštvo i bijedu zemlje kao što je Brazil.

Već same scene smetlišta na kojem doslovno žive stotine ljudi koji čekaju da stignu kamioni sa smećem i izbace svoj sadržaj nadajući se da bi unutra moglo biti i nešto za njih, dovoljno je šokantno i da se normalnom čovjeku smuči život. A potom ćemo upoznati tri klinca kojima je taj polusvijet prebivalište i mjesto na kojem provode čitave dane sanjajući u nekoj boljoj budućnosti, no svjesni da im je ona nedostižna. Iako "Trash" pati od određenih problema i posve je očito da je stilski i narativnp Daldry pokušao kopirati ipak puno boljeg i inovativnijeg redatelja kao što je Boyle, svejedno je to bio iznimno dinamičan, zabavan, na kraju i pravi feel-good film. 

IMDB LINK 

Primjedbe