ZODIAC (2007,SAD) - 9/10


 

"Zodiac" je "Svi predsjednikovi ljudi" filmova o serijskim ubojicama gdje Woodwarda i Bernsteina igraju inspektor i karikaturist. Tako je povratak Davida Finchera tematici serijskih ubojica nakon "Sedam" opisao legendarni američki kritičar Roger Ebert i taj opis ne može biti točniji i precizniji. No, za razliku od otkrića novinara Washington Posta koja su početkom sedamdesetih dovela do opoziva predsjednika Richarda Nixona, slučaj Zodiac ostao je najpoznatiji po tome što nikad nije ostao razjašnjen i što nitko nikada nije osuđen zbog ubojstava počinjenih kasnih šezdesetih i početkom sedamdesetih na području San Francisca. Sjajan posao je Fincher napravio upravo po tom pitanju frustracije likova involviranih u ovaj slučaj i nemogućnosti da godinama otkriju tko je taj manijakalni ubojica koji je zabavljao javnost šaljući pisma novinama, televiziji i policiji dajući im određene tragove i podatke.

I trajalo je to godinama jer radnja "Zodiaca" se proteže od kraja šezdesetih pa sve do sredine osamdesetih i prati napore kako bi se pronašao ubojica koji zapravo nikada neće biti uhvaćen. Pratimo ovdje zapravo opsesiju jednog čovjeka, karikaturista lokalnih novina Roberta Graysmitha (Jake Gyllenhaal) po čijoj je knjizi James Vanderbilt napisao i scenarij. Ovaj prilično asocijalni tip, povučeni smotanac i samotnjak postao je potpuno obuzet ovim slučajem i nastavio je istraživati tragove i dokaze onda kada je i policija odustala i kada su svi mislili da je nemoguće otkriti neke nove tragove. Nevjerojatna upornost i tvrdoglavost kod njega će se pretvoriti u bolesnu opsesiju, a cijela ova priča je zastrašujuće frustrirajuća i užasavajuća jer imamo dojam da su zaista bili tako blizu rješenja.

I sav taj osjećaj frustracije, nemoći, bijesa i očaja zbog nemogućnosti pronalaska konkretnih dokaza koji bi nekog od stotina i tisuća osumnjičenika konkretno povezali s ubojstvima, Fincher je sjajno prenio na film. Baš kao što je bio slučaj s ranije spomenutim "Svim predsjednikovim ljudima" gdje su pozadine glavnih likova zapravo manje bitne, a fokus je na njihovoj istrazi, detaljima i dokazima, takav pristup je odabrao i Fincher. Opsesivna potraga za istinom i pokušaj otkrića identiteta čovjeka koji je godinama sijao strah San Franciscom i cijelom sjevernom Kalifornijom, u samoj je srži "Zodiaca". Zanimljivo je da je upravo ovaj slučaj poslužio kao inspiracija za serijal filmova o inspektoru Prljavom Harryju s Clintom Eastwoodom, no Fincher je imao ideju snimiti film koji je sušta suprotnost Siegelovom akcijskom krimiću.

"Zodiac" je faktografski triler koji više podsjeća na neki današnji true crime dokumentarac, nego na akcić poput "Dirty Harry", a usput oslobođen svih klišea koji inače često idu uz slične filmove. Iako tu i gotovo pa nema akcije, uspio je maestralno Fincher odvoziti taj suspensični slalom kroz nepregledni labirint stvarnih dokaza, sumnji, nepotvrđenih činjenica koji se razvlačio godinama te snimiti zadivljujući triler koji traje dva i pol sata, a vrijeme uz njega proleti nevjerojatno brzo. Okupio je Fincher ovdje i kvalitetnu glumačku postavu u kojoj su i James Ruffalo kao inspektor koji je godinama vodio slučaj, Robert Downey Jr. kao novinar crne kronike iz novina u kojima je radio Graysmith i koji je potpuno poludio zbog ovog slučaja. Premijerno je "Zodiac" prikazan na festivalu u Cannesu, a iako ga se danas u brojnim listama svrstava u najbolje filmove 21. stoljeća, nije zaslužio niti jednu, jedinu nominaciju za Oscara. 

IMDB LINK 

Primjedbe