AGNES JOY (2019,ISL) - 6,5/10


 

Bila je ova drama islandski kandidat za Oscara, a "Agnes Joy" je ujedno i trijumfirala u izboru za najbolji islandski film godine osvojivši ukupno šest nagrada. Među njima za najbolji film, scenarij i glavnu glumicu Katlu Porgeirsdottir. Ona je Rannveig, pedesetogodišnjakinja (od oka) koja kao da proživljava nekakvu krizu srednjih godina i kao da je njen do tada prihvatljiv i prosječan život tipične žene srednjeg sloja potpuno guši. Zaglavila je na poslu koji ne voli, a njen brak s potpuno nezainteresiranim Einarom kao da je na izdisaju. Umjesto seksa s Rannveig, njemu su draže serije na Netflixu, a uz život koji se za nju pretvorio u pravu ratinu, dodatne probleme joj stvara i njihova buntovna 19-godišnja kćer Agnes (Donna Cruz). Koliko sam uspio shvatiti, mlađahna Agnes je porijeklom iz Filipina te su je Rannveig i Einar posvojili i odgojili kao vlastito dijete, a ona je sada završila srednju školu i ne pokazuje neke posebne ambicije za nastavkom školovanja.

To izluđuje njenu mamu, dok se Einar time pretjerano ne zamara, a iako svi oni žive u istoj kući, kao da se trude imati što manje doticaja i dodira jedno s drugim. Rannveig će dodatno razljutiti kćerina ideja da sa svojim dečkom preseli iz gradića u kojem žive u Reyjkavik gdje bi radila kao konobarica dok se ne snađu, a iako je očito da situacija među njima nije bajna, prema van svi oni pokušavaju držati sliku skladne obitelji. Situacija će se u životu svih njih dodatno zakomplicirati kada im u susjedstvo doseli novi susjed, 35-godišnji glumac Hreinn (B. H. Haraldson). Naizgled šarmantni i simpatični, a zapravo iznimno mračni, problematični i manipulativni tip vrlo brzo zavest će i mamu i kćer i životi ove obitelji tek tada će se potpuno oteti kontroli. Snimila je ne pretjerano poznata islandska filmašica Silja Haukdsdottir zanimljivu i kompleksnu realističnu dramu koja je ujedno i fina karakterna studija glavne protagonistice.

I Porgeirsdottir je zbilja jako dobra kao sredovječna žena koja je svjesna da su najbolje godine iza nje, no koja jednostavno više ne može podnijeti rutinu i jednoličnost u koje joj se pretvorio život. Promijenila bi ona mnogo toga, ali ne zna kako, a kao da se i boji da bi nekim nepromišljenim potezom mogla napraviti još veću štetu. Muči je to što je njen muž više ne doživljava kao ženu koliko god to ona pokušavala i trudila se, a kada shvati da joj šarmantni mladi susjed šalje signale, upustit će se ona u odnos s njim. I brzo požaliti, posebno kada shvati da je tip jedan od onih neodgovornih tipova koji misle samo na sebe i kada shvati da je Hreinn zaveo i njezinu kćer koja je krenula za njim u Reykjavik. 

IMDB LINK

Primjedbe