BLINDSONE (2018,NOR) - 7,5/10


 

Jedna od najpoznatijih skandinavskih glumica, Šveđanka Tuva Novotny (Eat Pray Love, Annihilation, Borg vs McEnroe, Krieg, serije Dag i Nobel) ovom naturalističkom dramom snimljenom u jednom kadru predstavila se i kao iznimno talentirana scenaristica, posebno režiserka. Zaslužila je s "Blindsone" Novotny i nominaciju za europsko otkriće godine, bio je ovaj film i norveški kandidat za Oscara, a zaslužila je i nagradu na festivalu u San Sebastianu. S obzirom da je film snimljen u jednom neprekinutom kadru, radnja se odvija u stvarnom vremenu, a počinje mirno i statično odbojkaškom školskom utakmicom. Prati kamera potom dvije prijateljice, Theu i Annu na putu kući poslije treninga tako da se neko vrijeme pitamo koja će od njih biti glavna protagonistica.

Na kraju će se pokazati da niti jedna od njih zapravo nije glavna protagonistica, već će u prvi plan doći Theina mama Marie (izvanredna Pia Tjelta) koja će se naći u potpunom šoku kad shvati da se njena kćer ničim izazvana bacila kroz prozor stana. I tek tada kreće pravi kaos jer ne samo da nam nije jasno je li Thea uopće živa, već ni ne naslućujemo možebitne motive za takav potez. Priča će se potom početi razvijati jako brzo i počet ćemo postupno saznavati pozadinu ove obitelji i njihovu prošlost. Saznat ćemo da u pozadini ove obitelji postoji ne samo ogromna trauma, već i ozbiljni psihološki problemi koji su kod Thee očito bili zakopani negdje duboko, a manifestirali su se kada je bilo tko to najmanje očekivao.

Pokazao se "Blindsone" kao pametna i intenzivna psihološka drama koja je zaista maestralno snimljena i režirana i vjerujem da nije nimalo lako snimiti ovakav kompleksan film u jednom, jedincatom kadru. Jasno da sve to djeluje posve stvarno, realistično i zahvaljujući tome što nema tu sjeckanja kadrova, likovi su emotivno ogoljeni do kraja i glumci su ovdje također odradili izniman posao. Dobar dio radnje filma odvija se u bolnici gdje će se nakon nekog vremena pojaviti i Thein otac Anders, a potisnuta trauma i način na koji se pojedinac nosi s traumom koju je doživio, ipak se nekako ističe kao osnovni motiv ovog filma. 

IMDB LINK 

Primjedbe