CONCRETE COWBOY (2020,SAD) - 6,5/10


 

Cole (Caleb McLaughlin, crni klinac iz "Stranger Things" koji u međuvremenu porastao) je problematični 15-godišnjak iz Detroita kojeg je majka za kaznu odlučila poslati k ocu u Philadelphiju. Dečko je očito u onim kritičnim godinama kada se lomi hoće li krenuti nekim normalnim i poštenim putem ili će zaglibiti u onim standardnim problemima u kojima zaglibe mladi crnci u američkim filmovima, a već prvo iznenađenje s kojim će se Cole susresti kada stigne u očevu kuću u sjevernoj Philadelphiji bit će činjenica da mu je jedan od cimera konj. Naime, stari Harp (Idris Elba) kojeg je žena odnosno Coleova majka još davno napustila jer je i sam pošao putem kriminala i završio u zatvoru, u međuvremenu se rehabilitirao i postao pravi urbani kauboj. I nije Harp jedini urbani crni kauboj sa sjevera Philadelphije, već ćemo vidjeti u ovom filmu kako ondje postoji i cijela subkultura koja na taj način pokušava ostati s prave strane zakona i baviti se nečim vrijednim.

Naravno da će se Cole naći u standardnim filmskim dvojbama jer uz oca koji ga pokušava izvesti na pravi put i usaditi u njega neke životne vrijednosti, tu je i njegov nešto stariji bratić Smush (Jharrel Jherome) koji je sitni kriminalac, a Cole u njemu vidi uzora. Na koju će stranu Cole krenuti glavno je pitanje filma koji napisao i režirao dugometražni debitant Ricky Staub. Snimljen je ovaj film ne samo prema stvarnim događajima i stvarnim ljudima, već su neki Fletcher Street kauboji u "Concrete Cowboyu" odglumili i sami sebe, a riječ je o dirljivoj i uvjerljivoj coming-of-age drami kakvih smo se suštinski ipak već imali prilike nagledati. No, za razliku od brojnih filmova slične tematike, "Concrete Cowboy" zaista odiše realističkim štihom, snimljen je s puno stila, a čim u američkom filmu vidimo konje, jasno da nam na pamet pada western.

Iako "Concrete Cowboy" nije ni izbliza western, Harpov lik zaista je pravi westernoliki. Tip je to problematične prošlosti koji je svjestan da je u životu radio svašta, a iskupljenje i smisao u životu pronašao je u konjušnici usred grada koja ujedno služi i kao rehabilitacijski centar za sve one koji su se našli u sličnim životnim problemima. Tako u jednom trenutku kada po očevom naređenju Cole završi radeći u konjušnici, netko od likova mu kaže da se ovdje ne krote samo konji, a vrlo brzo postat će nam jasno da je to zapravo i glavni smisao cijele ove priče. Kroćenje mladih usijanih glava koje imaju nejasne vizije o životu i koji se nalaze u opasnoj situaciji zbog pogrešnih uzora, a ujedno se tu provlači i tema gentrifikacije odnosno nakon nekog vremena počet će se nadvijati opasnost da se zbog nečijih interesa konjušnica zatvori. U tim trenucima "Concrete Cowboy" gotovo pa će postati i pravi urbani western, a sve u svemu bio je to solidan film s uvjerljivim i nadahnutim glumačkim nastupima i toplom i pametnom pričom. 

IMDB LINK 

Primjedbe