FALLING DOWN (1993,SAD) - 8/10


 

Kako je ponekad malo potrebno da naizgled prosječan i običan čovjek bude pogurnut preko ruba, sjajno vidimo u kultnoj akcijskoj drami koju je po scenariju Ebbea Roea Smitha snimio Joel Schumacher. Ipak, "Falling Down" ili "Dan ludila" kako je u nas bio preveden ovaj film, zasigurno najbolje pamtimo po nastupu Michaela Douglasa kao Williama Fostera, a njegov otac Kirk bio je pun hvale za sina te je više puta istaknuo da mu je to najbolja uloga karijere. Odmah nakon premijere u natjecateljskom programu festivala u Cannesu, suočio se Schumacherov film s kritikama da je to djelo koje glorificira i potiče na nasilje, a ova kontroverzna priča odmah je podijelila kritiku. Danas ipak "Falling Down" uživa kultni status i film je to koji je tipičan izdanak američkih devedesetih i film kakav danas vjerojatno ne bi mogao biti snimljen jer bi sa svih strana krenulo graktanje da je to film koji potiče rasizam i tko zna što sve ne, no zapravo je to karikirana i naravno pretjerana priča o čovjeku koji je doživio potpuni slom.

Williamu D-Fensu Fosteru sve se raspalo u životu, shvatit ćemo nakon nekog vremena, i poguralo ga u sumanutu i nasilnu odiseju ulicama Los Angelesa tijekom koje će rušiti sve pred sobom. Kad izađe on iz auta i ostavi ga na sred ulice uslijed gužve tijekom nesnosnih ljetnih vrućina, na prvu će se možda činiti da je D-Fens pukao od jednom. No, nakupljalo se svega i svačega u njemu dugo, dugo vremena i to je bio samo povod. Saznat ćemo tako da je on inženjer koji je nedavno ostao bez posla u Ministarstvu obrane, nakon čega ga je ostavila supruga Beth (Barbara Hershey) i uzela mu kćer. Iako mu je ranije izdana mjera zabrane približavanja obitelji, D-Fens će se zaputiti upravo prema svojoj nekadašnjoj obiteljskoj kući, a svi oni koji mu se nađu na putu, neće se dobro provesti.

Naravno da će taj potpuno nasumični izljev ludila i kaos na ulicama Los Angelesa potpuno zbuniti policiju i nikome neće biti jasno što se događa. Nikome, osim starom inspektoru Prendergastu (Robert Duvall) koji, ne bi čovjek vjerovao, odrađuje zadnji dan na poslu prije odlaska u penziju. I ta D-Fensova pucajuća turneja i pohod ulicama Los Angelesa tijekom koje će se obračunati i s bandama, vlasnikom dućana, poremećenim neonacistom, djelatnicima McDonaldsa koji mu ne žele dati doručak jer je zakasnio dvije minute, iz današnje perspektive djeluje kao totalno opičena crna komedija. "Falling Down" je još jedan od onih guilty pleasure filmova koji ipak u sebi skriva i dosta toga subverzivnog i sasvim solidno prikazuje društvenu klimu tog razdoblja.

Tijekom D-Fensovih hodanja ulicama vjerojatno najgorih dijelova i kvartova Los Angelesa vidimo svu tu bijedu od gangstera, klošara, beskućnika, narkomana i pijanaca koji gmižu svim tim ulicama, a svi ti tipovi i sav taj kaos koji će zateći na ulicama bit će i dodatni okidač za njegovo ludilo. Tip kojem se sve donedavno činilo da ima život potpuno pod kontrolom, praktički preko noći će skliznuti i ostati bez svega. Prvo bez posla u državnoj službi kojoj je dao apsolutno sve, a potom i bez obitelji. Genijalne su mi situacije kojih ima napretek i kada ga iz takta izbace potpuno trivijalne situacije s kakvima se čovjek tijekom života susreće gotovo svakodnevno i na koje obično ne reagira iako bi ponekad iskočio iz vlastite kože i zagutio nekoga. No, kad kod sjajnog Douglasovog lika popuste kočnice i kad ludilo krene, vidjet ćemo koliko je malo potrebno da se civilizacija počne urušavati i da se sve pretvori u potpuni kaos. 

IMDB LINK 

Primjedbe