FALSE POSITIVE (2021,SAD) - 6/10






 

Imao je ovaj horor - triler premijerno prikazan na festivalu u Tribeci velike aspiracije, no nije na kraju "False Positive" do kraja ispao ni satira, ni psihološki triler, ni jezivi body horor što je u određenim trenucima obećavao. Kao i svaki horor u čijem središtu pažnje imamo trudnicu, tako su i ovdje neizbježne paralele s kultnom "Rosemarynom bebom" Romana Polanskog, a čim su tu ginekolozi i umjetna oplodnja, odmah mi na pamet pada i "Dead Ringers" Davida Cronenberga. Naravno da ovi filmovi s djelom koje je režirao John Lee po scenariju koji je napisao zajedno s Ilanom Glazer ne idu u istu rečenicu, a nekako se dosta toga tu pogubilo u halucinatornim sekvencama i kako se bliži kraj, teško je dokučiti što je stvarnost, a što fantazija jedne izmučene trudnice.

Ta trudnica je Lucy (koscenaristica Glazer) koja upravo treba biti promaknuta na poslu u nekakvoj PR kompaniji, a ona i njen muž liječnik Adrian (Justin Theroux) već duže vrijeme neuspješno pokušavaju dobiti dijete. No, ne ide pa ne ide i već kad su gotovo odustali, Adrian će se sjetiti da bi mogli pokušati kod svog nekadašnjeg profesora, genijanog ginekologa Dr. Hindlea (Pierce Brosnan u posve netipičnoj ulozi) koji je smislio neku tajnu metodu umjetne oplodnje. I vrlo brzo pokazat će se ta odluka dobrom za ovaj par jer će Lucy ubrzo začeti, a u njenoj maternici naći će se par blizanaca i kćer. Pred Lucy će biti odluka koga ostaviti, kćer ili blizance jer svo troje zajedno nikako ne mogu preživjeti, a vrlo brzo ona će se potpuno početi gubiti. Dakako, od samog početka klinika u koju ju je muž doveo djeluje nekako ljigavo, jezivo i gledatelju je odmah jasno da tu nešto ne valja.

I dok će je svi uvjeravati da je sve u redu i da joj je sve oko nje čudno zbog hormonalnih promjena uslijed trudnoće, Lucy će se sve više činiti da je ona zapravo dio nekog bolesnog eksperimenta. Nažalost, nakon nekog vremena ova zanimljiva, stilizirana i vizualno upečatljiva (za fotografiju je zaslužan DP "Hereditary" i "Midsommar" Pawel Pogorzelski) kombinacija psihološkog trilera i horora polako će se početi raspadati. Kako će se sve više Lucy gubiti u tome što je stvarnost, što su noćne more, fantazije i paranoje da se neke užasne stvare odvijaju u njenom tijelu bez njenog dopuštenja, tako će se gubiti i cijela ova priča. 

IMDB LINK 

Primjedbe