SEOBOK (2021,KOR) - 7/10


 

Bio je ovaj pomalo egzistencijalistički blockbuster jedan od najiščekivanijih korejskih filmova godine i film koji je još jednom potvrdio da u snimanju filmova za masovnu publiku uzori ondje nisu današnji holivudski galofag, već prije ozbiljni filmovi kao što su se nekoć snimali. Gledajući "Seobok" na pamet mi je recimo pao kultni Scottov "Blade Runner" iako je jasno da ova dva filma po kvaliteti i značaju ne mogu stati u istu rečenicu. No, baš kao i "Blade Runner", akcijski SF triler kojem jedini cilj nije bila jeftina zabava za mase, već i promišljanje o svijetu, budućnosti i onome što bi se čovječanstvu moglo dogoditi za koje desetljeće, slična je premisa i sa "Seobokom". Prava je šteta što je ipak na kraju prilično upropašteno sve ono što se prethodno strpljivo i promišljeno gradilo, no svejedno film koji je režirao Yong-Joo Lee zaslužuje prolaznu ocjenu.

U središtu pažnje ovog filma smještenog u blisku budućnost je potraga za besmrtnosti do koje su znanstvenici očito uspjeli stići kloniranjem. "Seobok" kreće ubojstvom američkog znanstvenika koji je radio na tajnom korejskom projektu kloniranja zbog čega će šef te tajne misije u pomoć pozvati nekadašnjeg agenta Gi-heona (Gong Yoo) u pomoć. On umire od raka na mozgu i ostalo mu je maksimalno šest mjeseci života, a pokazat će se da je njegov zadatak premjestiti mladića nastalog kloniranjem na novu, sigurnu lokaciju. Gi-heon pristaje na to, dijelom i iz razloga jer bi taj "Specimen" koji se naziva Seo Bok (Park Bo-gum) mogao u sebi sadržavati i eksperimentalni lijek za njegov rak. Jer Seo Bok je genetski modificirani klon sa stanicama koje bi se mogle koristiti za liječenje bilo koje bolesti i na taj način ljudi bi mogli postati besmrtni.

Naravno, ne svi, već neki određeni, a ispostavit će se da je kao nusprodukt svega toga Seo Bok zahvaljujući telekinetskim supermoćima ujedno nevjerojatno oružje te je i to zasigurno jedan od razloga zašto bi ga se mnogi željeli dokopati. Krenut će tako umirući agent i besmrtni klon na opasan put potrage za skrovitim i sigurnim kutkom, a naravno da je to bila prilika da se otvore neke zanimljive teme o smrtnosti i besmrtnosti. Je li ljudska smrtnost zapravo kazna ili blagoslov, a svijest o smrtnosti osnovni element koji održava neki poredak te je li onaj koji je osuđen na besmrtnost zapravo zakinut za onaj najosnovniji ljudski sastojak, smrt? Zbližit će se oni tijekom puta i pokušaja skrivanja po Koreji, no naravno da će se svako malo naći u nekim opasnim i pogibeljnim situacijama, a osim ne pretjerano domišljate završnice, problem je što tu nemamo i nekog kvalitetnog i izgrađenog negativca koji bi do kraja zaokružio cijelu ovu priču. 

IMDB LINK 

Primjedbe