THE LAST NARC (2020,SAD) - 8/10


 

Svima koji su pratili seriju "Narcos: Mexico" ime Enriquea Kikija Camarene vjerojatno je jako dobro poznato. Početkom 1985. godine ovaj agent DEA koji je istraživao aktivnosti prvog pravog meksičkog kartela iz Guadalajare otet je, mučen i ubijen nakon čega su bossovi kartela ubrzo i uhvaćeni. No, ova četverodijelna dokumentarna serija odlazi i korak dalje te pokušava razotkriti tko je to zapravo i zašto ubio Camarenu. Odmah nakon što je "The Last Narc" emitiran, nekadašnji agent DEA James Kuykendall, koji je u to vrijeme bio šef meksičkog ureda i nadređeni Camareni, tužio je sve koji su sudjelovali u nastanku ove serije kroz čiju priču nas vodi još jedan bivši agent DEA, Hector Bellerez. Upravo je Bellerez bio zadužen za istragu Camareninog ubojstva, a sukus svega što ovdje iznose on, ali i većina sugovornika je da je rat protiv droga osamdesetih bio najobičnija farsa.

I zaista, brojni sugovornici iznose ovdje zaista ozbiljne optužbe ne samo protiv samog vrha meksičke vlasti, već tvrde da je u cijeli slučaj bila umiješana i CIA koja je surađivala s kartelima. Bilo je to vrijeme prljavih ratova u Srednjoj Americi u kojoj je Amerika izravno ili neizravno podržavala razne diktatore i poticala državne udare od Salvadora preko Paname, Gvatemale i Hondurasa do Nikaragve gdje se vodio rat protiv revolucionarnih sandinista i proameričkih kontraša. Nakon što je u Americi izglasano da se više neće miješati u te građanske ratove, CIA je tajno nastavila podupirati razne diktatore i reakcionare u svrhu borbe protiv komunizma, a godinama kasnije se ispostavilo da je zaista postojala suradnja između CIA-e i raznih kriminalnih organizacija putem programa droga za oružje. A nesretni Camarena, ako je vjerovati ovoj seriji, našao se usred svega toga.

Postoji više razloga zašto je lako povjerovati ovoj dokumentarnoj seriji jer okupljeni su ovdje brojni zaista relevantni sugovornici. Od samog Bellereza koji je još osamdesetih istraživao Camarenino ubojstvo, a kad je otkrio puno više nego što je smio, ekspresno je smijenjen i poslan u penziju. Tu su i mnogi drugi agenti DEA koji su bili aktivni u tom razdoblju, a zahvaljujući Bellerezu pronađena su i tri tipa koji su u to vrijeme radili za kartel. Svi oni bili su policajci kojima je naređeno da moraju raditi za nekog od tri bossa kartela, a jedan od njih tvrdi da je i sam sudjelovao u otmici Camarene. Svi oni su, tvrde, svojim očima vidjeli sve ono što mu se potom događalo i sva ta tri tipa danas u ozbiljnim godinama prepričavaju sve ono što su doživjeli.

Cijela priča je i potkrepljena brojnim dokumentima, svjedocima do kojih je Bellerez došao tijekom istrage koja se za njega pretvorila u svojevrsnu opsesiju. Tako i on u jednom trenutku kaže da je i on već sada čovjek u ozbiljnim godinama koji je svjestan da se bliži kraju svog puta i da više nema što izgubiti. Među sugovornicima je i Camarenina supruga koja već 35 godina čeka na pravu istinu oko egzekucije svog muža. Donosi "The Last Narc" dubinsku pozadinu cijele priče koju smo možda površno i naučili iz "Narcosa" i kako je zapravo funkcionirao taj kartel koji su vodili Gallardo, Carrillo i Quintero. Imamo tu i brojne arhivske snimke, bila je ovo još jedna fascinantna true-crime dokumentarna priča koju vrijedi pogledati, a činjenica da je istraga o Camareninom ubojstvu i dalje otvorena dodatno pobuđuje sumnju. 

IMDB LINK 

Primjedbe