THE NORTH WATER (2021,GBR) - 8/10


 

Radnja mini-serije koju je Britanac Andrew Haigh (Lean on Pete, 45 Years, Weekend) napisao i režirao prema istoimenom romanu svog sunarodnjaka Iana McGuirea odvija se 1859. godine. Osam godina nakon što je objavljen čuveni roman "Moby Dick" Hermana Melvillea, a ova usporedba nikako nije slučajna jer i u "Sjevernim vodama" pratimo pustolovine družine kitolovaca. No, za razliku od "Moby Dicka", ovdje nema nimalo romantike i bila je ova petodijelna serija prilično mračna, realistična. Po ugođaju "The North Water" više podsjeća recimo na "Taboo", još jednu britansku seriju koja je završila odmah nakon prve sezone. Po temi donekle podsjeća na prvu sezonu serije "Terror" u kojoj je polarna britanska ekspedicija također zaglavila u sjevernim arktičkim morima. I dok je u "Terroru" opasnost (uglavnom) prijetila od nadnaravnog, u "The North Water" opasnost za posadu kitolovaca isključivo se skriva u ljudima samima.

Dva najvažnija putnika na jedrenjaku koji se zaputio prema Grenlandu su Patrick Sumner (Jack O'Connell), vojni liječnik koji je nečasno otpušten nakon neslavne epizode u Indiji o kojoj ćemo postupno saznavati preko njegovih flešbekova i noćnih mora. Drugi je Henry Drax (Colin Farrell), majstor harpunist, ujedno hladnokrvna sirovina i odvratni oportunist s gotovo životinjskim nagonom za ubijanjem. Sociopat kakvog nitko ne bi poželio u svojoj blizini, a pomalo naivni mladi liječnik koji se želi dokazati vrlo brzo završit će u njegovom stisku. Odmah  uvodnim scenama Haigh nam nudi mračnu, surovu, prljavu, blatnjavu i smrdljivu realnost Engleske sredinom 19. stoljeća. Odmah po dolasku u lučki grad Hull, Sumner će se prijaviti kao liječnik na kitolovcu po imenu The Volunteer kojim zapovijeda kapetan Brownlee (Stephen Graham), a zamjenik mu je Draxov najbolji prijatelj i sličan ljigavac Cavendish (Stephen Spruell).

Naravno da Sumneru nije poznato da vlasnik brodarske kompanije Baxter (Tom Courtenay) ima neke posve druge planove. On je dogovorio sabotažu i potapanje Volunteera, izvlačenje novca od osiguranja i povlačenje iz kitolovskog biznisa, a i prije toga mladi liječnik polako će shvaćati gdje se i s kim se zaputio. Već prvi izlazak u luci s Draxom i Cavendishem bit će mu signal da je uletio u ekipu koja nije za njega, a situacija će postajati sve gora u društvu onog najgoreg britanskog šljama. A to je samo početak. Slijedi brutalan lov na tuljane, zatim na red dolaze kitovi, a na meti krvoločnog harpunista uskoro će se naći i neki članovi posade, među njima i Sumner. Pokazao se na kraju "The North Water" podjednako i kao mračni whodunit, mračna i realistična priča o surovom životu engleske niže klase sredinom 19. stoljeća, survivalistička drama, donekle i humanistička drama o borbi dobra i zla.

Naravno, ovo dobro i zlo ne treba shvatit baš posve doslovno jer iako je Drax nesumnjivo oličenje onog iskonskog zla (neki članovi posade uvjereni su da je on ljudska inkarnacija Sotone), Sumner je ipak puno kompleksnij lik. Kako će vrijeme prolaziti postajat će nam jasno da je on u Indiji sudjelovao u nečemu što si ne može oprostiti i da ga to užasno izjeda. Iako je on više tip koji je u prošlosti pokušavao bježati od konflikata i izbjegavati ih, sada će se morati konfrontirati sa silama mraka jer prostora za bijeg nema. I dok je O'Connell u svom gotovo standardnom izdanju, pravo iznenađenje ovdje je Farrell kao debeli, odvratni, masnokosi, bradati manijak kojem je ubijanje i mučenje (ljudi podjednako kao životinja), shvatit ćemo, zadovoljstvo. 

IMDB LINK 

Primjedbe