LACCI (2020,ITA) - 6,5/10


 

Imala je ova kompleksna romantična drama koju je napisao i režirao iskusni talijanski filmaš Daniele Luchetti čast biti prvi talijanski film od 2009. godine koji je otvorio festival u Veneciji. "Lacci" ili "The Ties" je drama čija se radnja proteže kroz tridesetak godina i u kojoj pratimo sudbinu jedne prilično disfunkcionalne obitelji. Priča tu kreće 80-ih godina u Napulju i to tako što će radijski novinar i književni kritičar Aldo (Luigi Lo Cascio) svojoj ženi i majci njihovo dvoje djece, Vandi (Alba Rohrwacher) priznati da je bio nevjeran. To saznanje djelovat će potpuno razarajuće na Vandu koja će muža izbaciti iz kuće, a on će potom preseliti u Rim gdje će nastaviti vezu s dosta mlađom kolegicom. No, kada otputujemo tridesetak godina u budućnost, shvatit ćemo da su Aldo (Silvio Orlando) i Vanda (Laura Morante), sada kao ljudi u poznim godinama, opet zajedno. 

I u tim trenucima nam je jasno da odnosi među njima nisu idealni, a pametnom i pomalo fragmentarnom i eliptičnom naracijom u kojoj često putujemo u različita razdoblja njihovih života, uspio je Luchetti nadopuniti ovu naizgled tipičnu sentimentalnu melodramu i nekim mračnim i potpuno neočekivanim zapletima i raspletima. U prvom dijelu filma ova tužna priča o raspadu braka i obitelji ispričana je iz perspektive ostavljene i labilne, krhke, ogorčene, ali i iznimno osvetoljubive žene. Djeluje tada Aldo kao jedan od onih narcisoidnih tipova koji misle samo na sebe i boli ih briga za obitelj i za posljedice njegovog ponašanja. No, u drugoj polovici filma, imat ćemo priliku saznati i kako ta priča izgleda iz njegove perspektive. Pomalo po uzoru na nedavni brakorazvodni "Marriage Story" Noaha Baumbacha, tako ni ovdje priča nije crno - bijela, već ima i tu puno toga u sivoj zoni.

Shvatit ćemo na kraju da bi možda najbolje za njih oboje, ali i za njihovu djecu, bilo da su zaista jednom za svagda raskinuli i da su do kraja preknuli sve veze. Ako sam dobro shvatio riječ "Lacci" na talijanskom znači pertle, špigete iliti književno vezice za cipele i tenisice, a te vezice i ti odnosi koji su stvoreni godinama bit će ono što im neće dopustiti da se raziđu za sva vremena. Naravno da su najveće vezice koje Aldu neće dopustiti samo takav odlazak njihova djeca, no osjećaj krivnje koji će ga izjedati desetljećima i koji će mu žena očito vječno potencirati, dovest će do katarze u završnici filma. Mora se priznati da je Luchetti, koji je "Lacci" snimio prema istoimenom romanu Domenica Starnonea iz 2014. godine, uspio fino ispreplesti vezice ovdje i zaokružiti ih u zadovoljavajući film u kojem na kraju sve sjeda na svoje mjesto. 

IMDB LINK 

Primjedbe