SHADOW COUNTRY (2020,ČEŠ) - 9/10


 

Mračnom epizodom iz povijesti svoje zemlje pozabavio se ugledni češki filmaš Bohdan Slama (Ice Mother, The Country Teacher, Stesti) koji je po scenariju Ivana Arsenjeva snimio impresivnu povijesnu dramu inspiriranu stvarnim događajima. "Shadow Country" ili "Krajina ve stinu" mračna je i šokantna studija o zlu koje će nastati u inače mirnim i miroljubivim mjestima, normalnim i inače civiliziranim susjedima kod kojih će se sve promijeniti uslijed problematičnih poltičkih događaja. Ova priča inspirirana stvarnim događajima i masakrom u mjestu Tušt koje se nalazi odmah na granici uz Austriju, a stilski, vizualno pa i tematski Shadow Country" nastavlja se na Hanekeov "White Ribbon" ili Tarrov "Satantango". No, za razliku od ovih puno poznatijih filmova koji u sebi skrivaju i dosta simbolike, gotovo pa nadnaravnog, u Slaminom filmu na realističan način pratimo kako će se razvijati sudbina jednog sela od 1938. pa sve do 1952. godine.

Priča nas vodi u selo koje se nakon I svjetskog rata našlo u sastavu Čehoslovačke. Prije toga ono je bilo u Austro - Ugarskoj, a oduvijek su ondje normalno koegzistirali Česi, Nijemci ili Austrijanci i Židovi. Bilo je među tim raznim etničkim skupinama i ranije trzavica i napetosti, no svi su oni tolerirali jedni druge do potkraj tridesetih kada kreće i radnja ovog filma. Hitler je upravo okupirao Sudete, a ovo selo našlo se točno na granici teritorija koji je pod upravom Nijemaca. I dok su Česi i Židovi u strahu, njemački dio stanovništva želi i da se i njihovo selo pripoji Reichu, a neće na to morati dugo čekati jer svi znamo što se dogodilo sa Čehoslovačkom u II svjetskom ratu. Vrlo brzo nacisti će na oduševljenje velike većine domaćih Nijemaca okupirati i ovo selo, a mnogi oni koji nisu Nijemci neće se dobro provesti.

No, rat će završiti, nacisti će ga izgubiti, karte će se iznova izmiješati i sve ono što je učinjeno u prvoj polovici četrdesetih, počet će dolaziti na naplatu. I to s kamatama jer domaće češko stanovništvo neće zaboraviti svojim susjedima Nijemcima koje je dosta ponijelo za vrijeme rata. Nažalost, kako to obično biva u takvim situacijama, želja za osvetom i izravnavanjem računa pogodit će ne samo one koji su stvarno radili sranja, već i mnoge oni koji će u tom trenutku biti "krive" nacionalnosti. Zapravo je ovo univerzalna priča koja se gotovo pa može poistovjetiti gotovo sa svim područjima srednje i istočne Europe koja je imala tu nesreću da završi pod nacističkom okupacijom, a kasnije u komunističkom bloku.

Priča je to o mračnim vremenima i ludilu rata koje potpuno zaslijepi i obuzme ljude te kako gotovo uvijek u tim prevratnim vremenima na površinu ispliva najgori šljam. Na ovo selo može se gledati i kao na mikrokozmos cijelog ovog dijela Europe u predratnim, ratnim i poratnim vremenima, a Slama je ovu tešku, potresnu i važnu dramu fantastično obradio i potpuno zaokružio. Uspio je on u nešt više od dva sata zaokružiti ovu kompliciranu i kompleksnu priču s jako puno likova i koja bi bez problema mogla funkcionirati kao mini serija. Iznimno je upečatljiv to prikaz jedne ionako osjetljive zajednice, heterogenog društva koje se naizgled preko noći raspale, no vidjet ćemo ovdje da su se te pukotine stvarale godinama i koliko je malo bilo potrebno da cijela situacija eskalira i pretvori se u potpunu katastrofu. 

IMDB LINK 

Primjedbe