SLEUTH (1972,GBR) - 8,5/10


 

Andrew Wyke (Laurence Olivier) uspješni je pisac krimića koji živi u jednoj od onih tipičnih ogromnih engleskih provincijskih vila, a ona je ispunjena raznim zamkama, igrama i smicalicama. Pozvat će on u goste duplo mlađeg frizera Mila Tindlea (Michael Caine), ljubavnika njegove žene te će ga pokušati uvjeriti da on sa svojom gospođom ne želi ništa i prepušta mu je. No, kako Milo ipak ne pripada onom visokom aristokratskom društvenom sloju i teško da bi mogao uzdržavati zahtjevnu ljubavnicu, Andrew će mu iznijeti zanimljiv plan. Predložit će mu da insceniraju provalu u njegovu kruću koju bi, naravno, trebao počiniti Milo te potom ukradu dragocjeni nakit. Milo će nekako nevoljko prihvatiti taj plan i upustiti se u opasnu igru koju je osmislio stari zlobnik i ljubitelj opasnih igara i smicalica, a bit će to tek početak peripetija i preokreta u ovom kultnom trileru snimljenom prema Tonyjem nagrađenoj predstavi Anthonyja Shaffera.

I dok su na Broadwayju u glavnim ulogama briljirali Anthony Quayle i Keith Baxter, u filmskoj verziji uloge su pripale dvama možda i najboljim britanskim glumcima svoje generacije - Laurenceu Olivieru i Michaelu Caineu. Režije se prihvatio jedan od najuspješnijih filmaša s prijelaza iz četrdesetih u pedesete Joseph L. Mankiewicz, sve do Alejandra Gonzaleza Inarritua, uz Johna Forda jedini čovjek koji je dvije godine uzastopce osvajao Oscare za najboljeg režisera. Ujedno je on i mlađi brat Hermana Mankiewicza odnosno Manka čiji je život na platno nedavno prenio David Fincher, a upravo je on Josepha i doveo u Hollywood da bi ovaj kasnije nadmašio i zasjenio starijeg brata. Bio je "Sleuth" ujedno i posljednji film koji je Mankiewicz režirao, no ovaj misteriozni i teatralni triler ponajviše tako dobro funkcionira zahvaljujući sjajnim nastupima glumačkog dvojca.

Priča je ovo prepuna iznenađenja, a kako bi se saznalo što manje o samom filmu, produkcija je rađena u tajnosti i sve dok se film nije pojavio u kinima 1972. godine uopće se i nije znalo tko sve nastupa od glumaca u "Sleuthu" osim maestralnih Oliviera i Cainea. Na kraju su obojica bili nominirani za Oscare za najbolju glavnu ulogu (ipak nisu imali šanse pored Marlona Branda kao Vita Corleonea), a nominaciju je za režiju zaslužio i Mankiewicz. Punih 35 godina kasnije Kenneth Branagh je snimio remake ovog trilera, a dok je Mila odglumio Jude Law, uloga koju je nekoć utjelovio Olivier, sada je pripala - Michaelu Caineu.  

IMDB LINK 

Primjedbe