200 METERS (2020,PAL) - 8/10


 

Mustafa (palestinski glumac Ali Suliman kojeg često možemo vidjeti i u holivudskim filmovima) građevinski je radnik iz Palestine koji za razliku od svoje žene Salwe i troje djece nije htio uzeti izraelske dokumente. Zbog toga oni sada žive u stanu u zgradi na izraelskom teritoriju, dok on većinu vremena provodi u 200 metara udaljenom stanu u zgradi s druge strane žice u gradu Tulkramu iz kojeg i dolazi scenarist i redatelj ovog filma, dugometražni debitant Ameen Nayfeh. Svake noći Mustafa i njegova djeca svjetlosnim signalima zažele si laku noć, a svakog jutra on preko kontrolnih punktova prelazi na izraelsku stranu gdje uglavnom radi i gdje je plaća puno bolja. Prelazi on preko zahvaljujući radnim dozvolama i ako je njegovoj ženi već dosta takvog života i želi da i on zatraži izraelske papire, Mustafa je uporan u svojoj tvrdoglavosti.

Jasno nam je da je on brižan otac koji djeci želi osigurati najbolje što može, no ponosan je Palestinac i ne želi pristati na kompromise i već mu je postala svakodnevica da svakog jutra s bezboj drugih sunarodnjaka prelazi kontrolni punkt. No, problem će nastati jednog dana kada izraelska kontrolorka shvati da mu je dozvola istekla, a baš tog dana i njegov sin će završiti u bolnici na izraelskoj strani. Dodatni problem je što dozvolu ne može odmah obnoviti jer je vikend i mora čekati do ponedjeljka. U tom trenutku ova u početku naizgled tipična realistična bliskoistočna socijalna drama koja se bavi standardnom problematikom uvijek nemirnih Izraela i Palestine, pretvorit će se u uzbudljivu kombinaciju trilera i filma ceste. Ako želi na drugu stranu koja je od njegovog stana udaljena tek pišljivih dvije stotine metara, Mustafa će morati potražiti pomoć krijumčara.

U društvu više ljudi koji nemaju papire i koji iz raznih razloga moraju prijeći na drugu stranu, Mustafa će se se upustiti u ovu opasnu avanturu koja bi ga, ako ih uhvate, osim kazne i zabrana prelaska na određeno vrijeme, mogla koštati još puno više. Pogotovo jer će se u tom društvu naći i njemačka fotografkinja Anne (Anna Unterberger) koja pokušava snimiti dokumentarac o ilegalnim prijelazima granice. Snimio je mladi Nayfeh iznimno dinamičnu i uzbudljivu kombinaciju drame i trilera koja je imala veliki uspjeh po brojnim svjetskim festivalima, a na autorskom tjednu festivala u Veneciji osvojio je "200 Meters" i nagradu publike, što sasvim sigurno puno toga govori. Za razliku od mnogih recentnih filmova koji tematiziraju problematiku suživota Izraelaca i Palestinaca, ovaj film uz standardnu dubinu nudi i priču punu uzbuđenja pa i akcije. 

IMDB LINK 

Primjedbe