AND TOMORROW THE ENTIRE WORLD (2020,NJE) - 7/10

Tko u mladosti nije revolucionar taj nema srca, a tko u starosti nije konzervativac taj nema mozga. Tu je rečenicu navodno izrekao slavni britanski državnik Winston Churchil, a prve polovice te sentence kao pijana plota (da odmah ispucam i mudroliju jednog Churchillovog suvremenika) primit će se i glavna junakinja ove njemačke krimi drame. Ona je Luisa, 20-godišnja studentica prava koja dolazi iz ugledne stare plemićke dobrostojeće obitelji, no odmah u startu priključit će se ona ljevičarskoj komuni i postati antifašistička aktivistica. Snimila je njemačka filmašica Julia von Heinz ovaj film dijelom i prema vlastitoj aktivističkoj antifa epizodi iz mladosti, a premijerno je "And Tomorrow the Entire World" ili "Und morgen die ganze Welt" prikazan u glavnom programu Venecije.

I bez obzira što je ova krimi drama zaista nakrcana svim stereotipima o mladim, nadobudnim revolucionarima, antifa aktivistima koji bi željeli mijenjati svijet, kao i o njihovim suparnicima, njemačkim neonacistima, bio je to na kraju sasvim dobar film. Fina karakterna studija djevojke koju će dosta ponijeti i koja će se iz u početku povučene, sramežljive curke pretvoriti gotovo u Rosu Luxemburg koja s tatinom lovačkom puškom i eksplozivom juriša na nabildane i tetovirane nacije. Naravno da ta transformacija neće ići samo tako, a na Luisu (Mala Emde) će najviše utjecati markantni aktivist Alfa (Noah Saavedra), tip uvijek spreman za akciju i kojeg će ona možda i podsvjesno pokušati impresionirati. Pomalo povodljiva djevojka koja se želi dokazati vrlo bro će se iz liberalne vegetarijanke (roditelji joj imaju klaonicu) pacifistice početi pretvarati u robusnu i bijesnu militanticu koja će se možda i najglasnije zalagati za stvarni obračun s neonacistima.

Radnja filma odvija se negdje na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće, vjerojatno onda kad je i redateljica bila dio tog kružoka, a snimila je Von Heinz dinamičnu, uzbudljivu i energičnu krimi dramu s natruhama romanse koja je ujedno i karakterna studija i svojevrsni coming of age pomalo naivne i nadobudne djevojke koja je možda po prvi puta osjetila da njen život ima neku višu svrhu ili smisao. Ponijet će Luisu akcija vrlo brzo, a kada shvati da se igraju s nekim jako, jako opasnim tipovima, već će biti kasno i ona će se potpuno uvući u tu borbu. Film je to sa snažnom aktivističkom i društvenom porukom, ali i film koji ujedno pokazuje kako se vrlo lako nenasilna borba za ideale i pravednije društvo vrlo lako može pretvoriti gotovo u isto ono protiv čega se čovjek htio boriti. 

IMDB LINK 

Primjedbe