CARMEN (1983,ŠPA) - 7,5/10


 

Uz Luisa Bunuela i Pedra Almodovara, Carlos Saura zaokružuje trijumvirat najvećih španjolskih filmaša svih vremena, a u karijeri koja se sada već protegnula na više od 60 godina snimio je on pedesetak filmova. Nakon što je u mladosti krenuo kao neorealist, vrlo brzo je u svoje filmove počeo ubacivati i brojne metafore i simbolizam kako bi zaobišao cenzore za vrijeme frankizma, a osamdesetih je godina počeo snimati sofisticirane filmove u kojima je pokušao spajati glazbu, ples i sliku. Najpoznatiji primjer toga je njegova famozna Flamenco trilogija koju je otvorio "Bodas de Sangre", a najuspješniji i najpopularniji film iz tog dijela njegove karijere ipak je bio "Carmen". Moderna adaptacija romana "Carmen" Prospera Merimeea u kojoj je koristio glazbu iz istoimene opere Georgesa Bizeta donijela mu je nominacije za najbolji strani film za Oscara i za Zlatni globus, a u istoj kategoriji nagradila ga je Britanska filmska akademija (BAFTA).

Bio je ovaj film premijerno prikazan u glavnom programu festivala u Cannesu, a zajedno sa Saurom "Carmen" je režirala poznata koreografkinja i flamenco plesačica Maria Pages, koja je tada tek napunila 20 godina. Baš kao i u prethodnom filmu "Bodas de Sangre" koji je Saura snimio po istoimenoj drami Federica Garcia Lorce i u "Carmen" je glavnu ulogu odigrao legendarni flamenco plesač i koreograf Antonio Gades. U Saurinoj filmskoj adaptaciji on je Antonio, koreograf koji radi na flamenco izvedbi Merimeeove drama, no u problemu je jer ne može pronaći plesačicu koja bi bila savšena naslovna junakinja. Ipak, vrlo brzo će Antonio Carmen pronaći u pomalo svojeglavoj i divljoj djevojci koja se i naziva Carmen. Puno mlađa zavodljiva i misteriozna djevojka vrlo brzo će potpuno zaluditi Antonija, a praktički cijela priča i predstave i onoga što se događa uz predstavu snimljeno je u flamenco stilu i sve se tu rješava kroz ples.

Naravno da priča filma fino slijedi Merimeeovu dramu odnosno Bizetovu operu i kakva bi to opera bila bez opsesivne i tragične ljubavi i bez ubojitog klimaksa. Iako i nisam neki pretjerani fan mjuzikala i filmova u kojima se pjeva i pleše, uspio je Saura u "Carmen" donijeti samu srž tog vatrenog i energičnog španjolskog plesa koji nekako savršeno odgovara uz priču kao što je Carmen. Ulogu Carmen odglumila je tada mlada flamenco plesačica koja se potom više posvetila glumi Laura del Sol, a u jednoj od sporednih uloga nastupila je i legendarna flamenco plesačica Marisol, koja je tada bila Gadesova supruga (treća od ukupno pet). Kako bi ovaj flamenco film mogao proći bez legendarnog flamenco gitarista Paca de Lucie koji je skladao glazbu, a također se pojavljuje u jednoj od epizodnih uloga. Saurin film bio je i komercijalno najuspješniji španjolski film svih vremena na američkom tržištu s prihodima od čak tri milijuna dolara, a tek ga je pet godina kasnije prestigao Almodovar sa "Ženama na rubu živčanog sloma". 

IMDB LINK 

Primjedbe