CLIFF WALKERS (2021,CHN) - 7,5/10


 

Jedan od najvećih kineskih filmaša svih vremena Zhang Yimou (Hero, House of Flyng Daggers, Rise the Red Lantern, Red Sorghum) donosi nam uzbudljivi špijunski triler čija se radnja zbiva u marionetskoj državi Mandžukuo tridesetih godina prošlog stoljeća. Ovu državu osnovali su Japanci nakon invazije Kine i proglasili sjeveroistočni dio Kine odnosno Mandžuriju i unutarnju Mongoliju nezavisnom državom koju nije priznao, naravno, nitko osim Japana i njegovih saveznika. Bio je Mandžukuo klasična marionetska država, nešto poput NDH ili Nedićeve Srbije, a ondje će se u prvoj polovici tridesetih zaputiti nekoliko agenata kineske komunističke partije čiji je zadatak svijetu otkriti što se to zapravo događa ondje. Još i prije nego što je doktor Mengele i njegova ekipa u nacističkim logorima postala poznata zbog užasavajućih eksperimenata nad ljudima, iste metode primijenjivali su i Japanci u Mandžukuu.

Unit 731 bio je kodni naziv za tajni japanski program razvoja biološkog i kemijskog oružja koji se tridesetih odvijao u okupiranoj Mandžuriji (oni koji imaju želudac i hrabrost neka pogledaju zaista, ali zaista nevjerojatno šokantni "Men Behind the Sun" iz 1988. koji se bavi ovom temom). Skupina tajnih agenata iz još uvijek neokupirane Kine zaputit će se tako u grad Harbin kako bi iz Mandžukua uspjeli izvući jednog zatvorenika zloglasne Jedinice 731 koji je uspio pobjeći. Plan je da on međunarodnoj zajednici podastre dokaze o zvjerstvima i užasima koji se ondje događaju, a svima im je zajednička nada da će svijet kad to vidi reagirati i zaustaviti Japan u njegovim imperijalističkim planovima. Naravno da je to sve samo ne lagan zadatak, no vrlo brzo shvatit ćemo da je još i teži pošto Japanci imaju ljude infiltrirane u komunističku partiju i znaju planove ove diverzantske jedinice.

Iako je "Cliff Walkers" film nabijen akcijom, uzbuđenjima, u svojoj srži to je pomalo staromodni old school špijunski triler u kojoj gotovo sve do samog kraja ne znamo tko tu radi za koga. Tko je dvostruki agent i kakvi su mu planovi, a tko je tu sve krtica ubačena među diverzante. Prava je to igra mačke i miša, a iako se film bavi nekim iznimno zanimljivim i kontroverznim temama, nije se Zhang pretjerano trudio napraviti dublju, slojevitu dramu o svim tim užasima, već je ovo čistokrvni adrenalinski akcijski triler s prilično lecarreovskim zapetljanim špijunskim štihom i pričom. Okruženje i fotografija, baš kao i režija majstora Zhanga su impresivni. Odvija se tu radnja u zimskim mjesecima tijekom snježne mećave i premda svo to vrijeme djeluje to pomalo zbunjujuće jer teško je pohvatati tko je zapravo tko, bio je ovo i više nego kvalitetan film. 

IMDB LINK 

Primjedbe