LA BESTIA NEL CUORE (2005,ITA) - 7/10


 

Sabina (Giovanna Mezzogiorno) je naizgled prosječna mlada žena. Dobro, možda je ona u mladosti sanjala da će postati uspješna glumica, a danas uglavnom posuđuje glas za sinhronizacije na televiziji, no djeluje ipak ona zadovoljno svojim poslom, kao i vezom s kolegom glumcem Francom (Alessio Boni). No, baš kada otkrije da je trudna, počet će se pojavljivati noćne more koje će je uznemiriti i za koje je uvjerena da su povezane s traumama iz djetinjstva koje je proživjela. Kako bi otkrila tu mračnu tajnu otići će Sabina u posjet starijem bratu koji je sveučilišni profesor u Americi te živi ondje naizgled sretnim i skladnim životom, no shvatit ćemo ubrzo da je i on pobjegao iz Italije jer se nije mogao nositi s traumama iz prošlosti.

Mračna tajna za koju Sabina nije sigurna je li ju uopće stvarno proživjela kao dijete ili je to zapravo plod njene mašte potpuno će je proganjati, no čvrsto je ona odlučila da mora otkriti o čemu se radi, vjerujući da će na taj način donijeti neki mir u svoj život. Paralelno uz tu glavnu radnju u filmu koji je po vlastitom istoimenom romanu snimila Cristina Comencini imamo i nekoliko podradnji. U jednoj od njih je slijepa Sabinina prijateljica Emilia (Stefania Rocca), koju Sabina redovito posjećuje, a sada ju je ostavila na brigu svojoj kolegici Mariji, ženi od pedesetak godina koju je muž nedavno ostavio zbog prijateljice njihove kćeri. U drugoj podradnji pratimo i priču Sabininog muža koji teško podnosi samoću i nije pretjerano oduševljen činjenicom da glumi u nekakvim stupidnim sapunicama, a njegov prijatelj režiser mašta o tome kako će snimiti film u kojem će ga angažirati.

Pomalo iznenađujuće je ova misteriozna drama dogurala do nominacije za Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja, no naizgled intrigantna tema nekako se tu uspjela razvodniti i raspršiti. Bilo je ovo i previše melodramatično za moj ukus, a daleko najjači adut ove mračne drame su uvjerljive glumačke izvedbe. Tako je Mezzogiorno dobila nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Veneciji gdje je film premijerno prikazan, a osim o suočavanju s prošlošću i s potisnutim traumatičnim događajima, "Zvijer u srcu" film je i o tome kako nastaviti živjeti sa spoznajom da si u djetinjstvu zlostavljan, što se dogodilo Sabini i što će ona vrlo brzo spoznati. Strah kako će tvoji bližnji reagirati na takvu spoznaju ono je što proganja i muči Sabinu koja se užasava od dijeljenja svoje tajne s drugima.

IMDB LINK 

Primjedbe