ONLY MURDERS IN THE BUILDING (2021-23,SAD) - 8/10



 

Ne znam sjeća li se tko komedije iz osamdesetih "Tri amigosa", blesave komedije o tri blesava glumca koja misleći da rade predstavu za publiku, zaglave u stvarnoj western situaciji i u opasnosti u Meksiku. Kao klinac sam taj film pogledao bezbroj puta i dok sam imao desetak godina kao blesav sam se smijao štosevima Stevea Martina, Martina Shorta i Chevyja Chasea. Naravno da mi iz današnje perspektive taj film nije ni izbliza toliko smiješan, no i dalje ma tu puno šarma u tom apsurdističkom, djetinjastom stilu humora Stevea Martina, a možda mi je i iz nekih nostalgijskih razloga ova bedasta krimi - komedija bila draga i simpatična. Bio je "Only Murders in the Building" i prvi sadržaj nakon punih deset godina u kojima je danas 76-godišnji Martin imao glavnu ulogu, a on je i osmislio priču ove serije.

Najjednostavnije bi se ovu seriju moglo opisati kao šašavi Murder Mystery koja na posve bedasti način pristupa True Crime podžanru koji je posljednjih godina zapanjujuće popularan u Americi. Osim što se snimaju serije, filmovi i dokumentarci o svim tim neriješenim zločinima, postoje ondje sada i mnogi Podcasti u kojima razni tipovi pokušavaju biti Truman Capote i razriješiti stvarne zločine koje nije uspjela rasvijetliti policija. Fanovi true crime su i troje stanara zgrade na Manhattanu, poluumirovljeni glumac Charles Haden Savage (Martin) koji je svoje zvjezdane trenutke imao devedesetih kao glavni junak neke blesave detektivske serije. Oliver Putnam (Martin Short) je nekadašnji brodvejski režiser u ozbiljnim problemima, a Mabel Mora (Selena Gomez) je 26-godišnjakinja koja živi u stanu svoje tetke.

Ovo troje susjeda koji se inače poznaju tek iz viđenja spojit će misteriozna smrt u njihovoj zgradi koju će policija vrlo brzo okarakterizirati kao samoubojstvo i zatvoriti slučaj. No, ovo troje ljubitelja true crimea koji ne mogu biti različitiji,  uvjereni su da je njihovog mladog susjeda netko ubio i da u njihovoj zgradi živi ubojica. Oliver će tako doći na ideju da bi i oni mogli pokrenuti true crime podcast koji će se, baš kao što naslov serije sugerira, baviti samo ubojstvima u zgradi. I počet će tako jedna od najblesavijih istraga ubojstva ikada, a na listi sumnjivaca naći će se praktički svi stanovnici zgrade koja se naziva Arcadia, čak i Sting. I sjajno "Only Murders in the Building" parodira tu američku opsesiju true crimeom, zločinima i pomalo bolesnu žudnju za takvim često morbidnim sadržajima, a druga sezona još je zabavnija i blesavija od prve. Ne samo da Mabel, Charles i Oliver istražuju novo ubojstvo u zgradi, već su i oni predmet istrage odnosno osumnjičenici za ubojstvo. Uz standardne likove pojavljuju se sada i mnoge nove poznate face poput Shirley MacLaine, Amy Schumer ili Care Delevigne te mnogi drugi. Stara ekipa, novo ubojstvo i u trećoj sezoni. I još neki novi poznati gosti kao što su Merly Streep i Paul Rudd, a i dalje je "Ony Murders" zabavna, blesava i simpatična serija.

I tipična je to parodija u Martinovom stilu i bilo je lijepo vidjeti jednu istinsku legendu američke komedije koja se vratila u velikom stilu i pokazala da još uvijek nije za staro željezo. Opet je on lik kakvog je utjelovio bezbroj puta i lik koji mu po karakteru savršeno paše. Sramežljivi, povučeni smotanac bez imalo samopouzdanja koji stalno očekuje da će se dogoditi nešto loše. Shortov lik je pak sušta suprotnost. Pretjerano uvjereni tip koji sve što dodirne pretvori u potpunu katastrofu i iza sebe gotovo pa ostavlja spaljenu zemlju, a to kao da ne shvaća. Ostarjeli bonvivan navikao na život na visokoj nozi koji kao da ne može shvatiti da su mu valjda svi životni odabiri bili potpune pogreške, no i dalje on nastavlja po istom. U takvu ekipu će upasti 26-godišnja misteriozna djevojka odnosno Mabel koja je jedina poznavala tipa koji umire odmah na početku i čiju smrt će oni krenuti istraživati. I bez obzira što je Selena Gomez kao Mabel zaista katastrofalna i to je gotovo pa karikaturalno koliko je glumački ona ispod dvojice Martina, ni to nije uspjelo narušiti dojam serije koja se pokazala kao pravo osvježenje.



Primjedbe