SCENES FROM A MARRIAGE (2021,SAD) - 9/10

 




Veliki švedski autor Ingmar Bergman i dalje je neiscrpna inspiracija mnogima koji se bave filmom. Kad se spominju najbolji filmovi svih vremena, obično se na listama nalaze mnogi Bergmanovi filmovi poput "Sedmog pečata", "Divljih jagoda", "Persone" ili "Fanny i Alexander", no osim što je bio iznimno hipeproduktivan filmski autor, radio je on puno i u kazalištu i televiziji. Tako je 1973. godine na švedskoj televiziji emitirana njegova mini-serija "Scene iz bračnog života" s  njegovim kućnim glumcima Liv Ullman i Erlandom Josephsonom u glavnim ulogama. Sadržaj je to koji je u međuvremenu dosta pao u zaborav i kada se spominje Bergmanov opus, rijetko tko se sjeti serije o deset godina života odvjetnice za razvode i profesora psihologije.

"Scene iz bračnog života" iz zaborava je odlučio izvući iskusni izraelski televizijski scenarist i producent Hagai Levi. On se proslavio serijom "Na terapiji" koja je poslije izraelskog originala dobila i svoje inačice u brojnim drugim zemljama, a bila mu je ona ulaznica za američko tržište te je osvojio i Zlatni globus za seriju "The Affair". Dao si je Levi iznimno zahtjevan zadatak remakea serije koju je snimio jedan od najvećih i najvoljenijih filmaša svih vremena, no uspio je on snimiti kvalitetan sadržaj koji je moderniziran, osuvremenjen, ali se svejedno dosta oslanja na originalni predložak. Doduše, uloge su tu ponešto izmijenjene jer puno se toga promijenilo od prve polovice sedamdesetih, no kostur priče i dalje je tu isti.

Jonathan (Jason Isaac) i Mira (Jessica Chastain) njujorški je par od četrdesetak godina. U braku su oni već deset godina, imaju malenu kćer, a dok je Jonathan profesor filozofije na sveučilištu, nekadašnji ortodoksni Židov i više je on kućni tata, Mira je visoko rangirana u nekoj tehnološkoj kompaniji i zarađuje puno više od svog muža te je često zbog posla odsutna zbog kuće. Na prvu se čini da su oni savršeni i skladni par i prva epizoda počinje tako što oni sudjeluju u istraživanju o braku koje provodi nekakva studentica, no vrlo brzo počinju se nazirati tu i neke pukotine. Valjda neću puno zaspoilati, ali već u drugoj epizodi Mira će šokirati Jonathana i reći mu da ga napušta jer je pronašla drugog čovjeka, desetak godina mlađeg. Jonathan naravno nije ništa slutio i ostaje u potpunom šoku, a kroz ovih pet epizoda pratimo nekoliko scena iz njihovih života u razdoblju od otprilike pet godina.  

Zahvaljujući i iznimnim ulogama Chastain i Isaacsa ova serija zbilja odlično funkcionira iako gotovo cijelo vrijeme i nema drugih likova, već se pojedine epizode sastoje isključivo od njih dvoje dok razgovaraju i iznose ono što ih tišti. Također, radnja gotovo svih epizoda odvija se u obiteljskoj kući u kojoj su njih dvoje sve donedavno zajedno živjeli, a serija je to koja odiše emotivnošću i iskrenošću. Iako smo se od Bergmanovih "Scena" imali prilike nagledati pregršt sadržaja o raspadima brakova i svime što uz to ide, Levi se sjajno poigrao s originalnim sadržajem i udahnuo mu potpuno novi duh. Vidjet ćemo tako koliko će se njih oboje promijeniti u tom razdoblju i koliko je odluka da se raziđu utjecala na njihove živote.

Najveća vrijednost serije je što Jonathan i Mira djeluju kao stvarni ljudi, kao tipični par intelektualaca više srednje klase iz New Yorka koji je u jednom trenutku djelovao kao da ih ništa ne može razdvojiti, a već u sljedećoj sceni odnosno epizodi vidimo da to baš i nije tako. Pratimo tu priču i iz perspektive ostavljenog i one koja ga je ostavila (još jedna bitna razlika u odnosu na Bergmana) te kako će prolaziti godine i godine, a i dalje će tu ostati puno toga neizrečeno. Odlično je napravljeno što svaka epizoda poslije razlaza kreće njihovim naizgled slučajnim susretom, uglavnom radi dogovora oko obveza i rasporeda s kćeri. No, kada počne razgovor, vrlo brzo tu na površinu počnu izlaziti i neke teme koje su se možda i nekoć zaobilazile i ono o čemu se nekoć nije razgovaralo, a možda se i trebalo pa bi njihov brak potrajao, tek sada će stići na repertoar.

Veliki plus ove serije je što su oba lika odlično izgrađena jer da nije tako, teško bi ova priča tako dobro funkcionirala. U ovih pet epizoda zaista izvrsno možemo upoznati i Miru i Jonathana i čak donekle shvatiti koje su bile njihove motivacije, zašto su tako reagirali u određenoj situaciji. Dobijamo u "Scenama" dojam da se njih dvoje zaista poznaju u dušu, a ima tu zaista mnogih situacija u kojima se gotovo svatko može naći i prepoznati. Također, vidjet ćemo da nešto što je u jednom trenutku izgledalo loše, možda zapravo i nije bilo tako loše, a kada si čovjek ispuni neke želje, možda shvati da to u stvari i nije želio. Veliki plus ove kompleksne i duboke serije je i taj što nikog od njih ne osuđuje i što donosi izvrstan uvid u njihove motivacije. Iako bi bilo najlakše onog koji "razori" brak prikazati kao negativca, a ovog drugog kao žrtvu (što će Jonathan i smatrati jako dugo i na Miru će gledati kao na osobu koja mu je uništila život), oboje su tu stavljeni u isti koš i bilo je uistinu zanimljivo pratiti kako će se razvijati njihovi životi u tih nekoliko godina i što će se dogoditi s ovo dvoje ljudi na kraju. 

IMDB LINK 

Primjedbe