SMALL ENGINE REPAIR (2021,SAD) - 7/10


 

Ne pretjerano poznati američki dramatičar, glumac i scenarist John Pollono proslavio se 2011. godine predstavom "Small Engine Repair". Mala off-broadwayska predstava polučila je priličan uspjeh, a deset godina kasnije Pollono je predstavu uspio i prebaciti na film. I pokazala se ova priča koja počinje kao humorna drama o trojici najboljih prijatelja od djetinjstva koji su sada već u četrdesetim godinama života da bi prerasla u šokantni triler kao ugodno iznenađenje. Naravno da nisam imao priliku gledati ovu predstavu, što se zapravo pokazalo kao plus kad je film u pitanju jer nosi "Small Engine Repair" pregršt iznenađenja i potpuno neočekivanih twistova. Nešto što je dobrim dijelom izgledalo kao čak pomalo dosadnjikava dramedija o pomirenju najboljih prijatelja, pretvorit će se u nešto posve drukčije, no u ovu je priču najbolje uroniti sa što manje spoilera.

Pollono je ponovio glavnu ulogu Franka, vlasnika automehaničarske radionice u uspavanom gradiću sa sjevera, Manchesteru u New Hamsphireu. Njegova kćer Crystal (Ciara Bravo) upravo se sprema na fakultet, a ona kao da je kćer i za Frankove najbolje prijatelje, Swaina (Jon Bernthal također je ponovio ulogu iz predstave) i Packiea (Shea Whigham uskočio je umjesto Michaela Redfielda). Zbog nagle naravi i problema s kontrolom bijesa Frank je nekoć bio u zatvoru, no podredio je on sve odgoju i dobrobiti kćeri trudeći se izvesti je na pravi put. I čini se da je u tome uspio jer Chrystal je pametna i vrijedna djevojka na ponos cijelom ovom dinamičnom trojcu čiji će se putevi razdvojiti nakon jedne noći u lokalnom baru kada će upasti u masovnu tučnjavu.

Nekoliko mjeseci kasnije Frank poziva Swaina i Packieja da dođu k njemu u garažu jer im ima nešto važno za reći, a situacija će se tu vrlo brzo početi otimati kontroli. Sjajno je Pollono izgradio likove i premda njegova režija tu možda malo šteka, vrlo brzo nam je jasna dinamika odnosa među njima. Swaino je tip koji se voli smatrati zavodnikom i otrovom za žene, Packie je povučeni mudrijaš, no jasno nam je da Frank ipak tu alfa mužjak kojeg se sluša. Sjajno Pollono tu pogađa i duh američke radničke klase kojoj sva trojica pripadaju te se priča tu razvija polako, a večer zamišljena kao druženje uz cugu, odreske i gledanje Ultimate Fighta za ovaj trojac će se pretvoriti u noć tijekom koje će na velikom testu biti njihovo prijateljstvo i odanost. Pretvorit će se "Small Engine Repair" u mračnu priču koja se bavi mnogim aktualnim i kontroverznim temama i definitivno ovaj film zaslužuje pozitivnu ocjenu. 

IMDB LINK 

Primjedbe