STOWAWAY (2021,SAD) - 6/10


 

Prije nekoliko godina Brazilac Joe Penna predstavio se kvalitetnim survivalističkim filmom "Arctic" u kojem je praktički cijela priča počivala na plećima Madsa Mikkelsena. U filmu gotovo lišenom dijaloga Mads je pokušavao preživjeti u polarnim predjelima nakon pada aviona, a dobrim dijelom zahvaljujući njegovoj ekspresivnosti i sposobnosti da iznese takvu priču, ta minimalistička kombinacija trilera i drame jako je dobro funkcionirala. Ovaj puta su Penna i njegov scenaristički suradnik Ryan Morrison sličnu minimalističku premisu odlučili preseliti u svemir, no situacija u "Stowaway" nije ni izbliza tako dobro funkcionirala. Pretvorio se ovaj sporovozni film u još jednu egzistencijalističku svemirsku sapunicu kakvih smo se posljednjih godina imali prilike nagledati i više nego što smo trebali i željeli, no nije ova priča o slijepom putniku u svemirskom brodu profunkcionirala onako kako su kreatori vjerojatno zamislili i očekivali.

Naravno da je prva asocijacija na slijepog putnika dobri stari Alien, no ovaj puta u svemirsku letjelicu koja se zaputila na Mars nije zalutalo neko čudovište, već jedan čovjek kojemu ondje nije mjesto. Radnja je, naravno, smještena u blisku budućnost, a na dvogodišnji izlet na Mars zaputila se tročlana ekipa astronauta. Među njima je zapovjednica Marina Barnett (Toni Collette), liječnica Zoe Levenson (Anna Kendrick) te biolog David Kim (Daniel Dae Kim) čiji je zadatak pokušati doznati mogu li alge sa Zemlje preživjeti na Marsu i proizvoditi ondje kisik. No, vrlo brzo shvatit će oni da nisu sami jer se u nekom pretincu nalazi ozlijeđeni tip bez svijesti za kojeg ne znaju kako je tamo uopće zaglavio. Kad dođe k sebi, shvatit će da je on bio dio ekipe inženjera koji su lansirali svemirski brod, no nekako je ostao zarobljen u letjelici, a eto, poživio je čovjek neko vrijeme (je li to uopće moguće?) dok je svemirski brod napuštao zemljinu atmosferu i odlazio u duboki svemir.

No, za razliku od Nostroma u "Alienu" recimo, svemirski brod kojim se ova ekipica zaputila na Mars je pravi čamac. Resursi su ograničeni i vrlo brzo će im postati jasno da nemaju dovoljno kisika i ostalog za preživljavanje četiri osobe na putu do Marsa i nazad na Zemlju i da im se ne piše dobro ako se jednog putnika ne riješe. Lako je za pretpostaviti tko bi mogao biti prvi kandidat za ekspresno lansiranje, no neće to ići samo tako jer svi ovi putnici naći će se u moralnim dilemama jer svi dobro znaju što čeka onoga kojeg naglavačke izbace u svemir. Umjesto u smjeru nekog survivalističkog SF trilera, Penna je priču "Stowaway" usmjerio više prema karakternim studijama ovih likova i njihovim pokušajima i naporima da se nekako spase svi i da ne moraju nikoga žrtvovati. No, iako su i likovi dobri, bez obzira što je sama ideja zanimljiva, a što su i režija i efekti i sve što ide na razini, bilo je to dosta frustrirajuće i nevjerojatno sporo da nije isključeno da sam u pojedinim trenucima i zadrijemao. 

IMDB LINK 

Primjedbe