THE ELEMENTARY SCHOOL (1991,ČSL) - 8/10


 

Otac i sin Zdenek i Jan Sverak kao da su se specijalizirali za tipične šarmantne humorne drame snimljene u tipičnom čehoslovačkom štihu. Pet godina nakon što su snimili "Običnu školu" ili "The Elementary School", Sveraci su Češkoj donijeli Oscara sjajnom humornom dramom "Kolja". I ovdje su uloge identične. Sin Jan je režiser, a otac Zdenek je scenarist, ujedno i glumac. Priča je tu djelomično autobiografska i Sverak stariji djelomično ju je osmislio po vlastitom odrastanju u mjestašcu u okolici Praga odmah nakon II svjetskog rata. Priča tu kreće u jesen 1945. godine kada su nacisti pobijeđeni, a komunisti još nisu ugrabili vlast. Jasno da se osjeti kako se svašta u pozadini događa, no malo to brine skupinu osnovnoškolaca kojima je glavna preokupacija izluđivanje nastavnice.

Nakon što ona jednostavno taj teror mladih divljaka više nije mogla trpjeti i doživi slom živaca, kao njena zamjena stići će autoritativni ratni heroj Igor Hnizdo (genijalni Jan Triska). On na nastavu dolazi u uniformi s pištoljem za opasačem, a uvest će on vrlo brzo neka nova pravila. Iako su njegove metode ponekad iznimno okrutne (kad je netko od klinaca neposlušan, dobit će on od Triske koju trisku po dlanovima štapom), ratni junak vrlo brzo uspjet će ne samo disciplinirati male divljake, već ih potpuno opčiniti i šarmirati. Cijela priča je ispričana iz perspektive dječaka po imenu Eda Souček, znatiželjnog klinca koji se obično uvijek nađe usred svakakvih svinjarija, a upravo on je možda i najviše opčinjen novim nastavnikom.

No, nisu samo klinci opčinjeni profesorom. Pokazat će se ubrzo da je on veliki ženskar tako da niti jedna ženska osoba praktički svih uzrasta u ovom gradiću neće biti sigurna, a njegovoj reputaciji puno neće štetiti ni trač koji se u međuvremenu proširio da je on zapravo tijekom rata bio čobanin, a ne ratni heroj kakvim se predstavlja. Iako klinci možda do kraja i ne shvaćaju što se oko njih događa, jasno da je to prevratno vrijeme u kojem treba paziti što se priča i što se radi, a često živahni i divlji klinci i svoje će roditelje dovesti u razne probleme. Ovaj film ostat će zapamćen i po tome što je iz njega pokupljena fora iz "Glup i gluplji" sa zaleđenim jezikom, a četvrt stoljeća kasnije Sveraci su snimili i svojevrsni prequel ovog uspješnog filma. "Po srtnisti bos" ili "Barefoot" pratio je Edine pustolovine dok je bio nešto mlađi, no nije taj film iz 2017. godine bio ni izbliza tako uspješan. 

IMDB LINK 

Primjedbe