THE STRONGHOLD / BAC NORD (2020,FRA) - 8/10


 

Nakon što nas je još 2014. godine francuski filmaš Cedric Jimenez u akcijskom krimiću "La French" ili "The Connection" upoznao s krimi scenom Marseillea sedamdesetih godina, uz njegov novi akcijski krimić upoznajemo kako krimi scena drugog po veličini francuskog grada izgleda danas. Dok su nekoć glavni problem bili međunarodni krijumčari droge koji su preko najveće francuske luke kokain i heroin dopremali u Europu (oni koji su gledali kultnu "Francusku vezu" znaju o čemu se radi), danas je ondje jedan od glavnih problem i dalje droga. No, situacija se bitno promijenila i vodi nas "The Stronghold" ili "BAC Nord" (BAC znači brigade anti criminalite) u sjeverno predgrađe Marseillea, vjerojatno najopasnije mjesto u Francuskoj i cijeloj zapadnoj Europi. Mjesto je to u koje ne ulazi ni policija i gdje uglavnom žive imigranti iz Afrike i Azije koji doslovno vladaju tim dijelom grada.

Baš kao i "La French" u kojem smo pratili ipak podosta fikcionaliziranu, ali stvarnu životnu priču suca koji je odlučio stati na kraj kriminalu u Marseilleu, tako i sada pratimo priču koja je snimljena po stvarnim događajima iz recentne povijesti. Dakako da je i sada priča zasigurno podosta prilagođena dramaturškim zahtjevima, no Jimenez je još jednom pokazao da je vješt režiser i da zna snimiti uzbudljivi, dinamični, kvalitetni akcijski film koji nije samo puka zabava, već i film koji tematizira stvarne probleme i pokušava ih prikazati što je moguće realističnije i uvjerljivije. I u tome definitivno uspijeva jer "The Stronghold" je sušta suprotnost od modernog američkog akcijskog filma koji je uglavnom postao negledljiv, a da ima i određenu umjetničku vrijednost svjedoči i činjenica da je uvršten u službeni program otkazanog festivala u Cannesu 2020. godine.

S druge strane, da ima i komercijalnu vrijednost potvrđuje činjenica da ga je odmah otkupio Netflix, a pratimo tu priču o tri iskusna inspektora iz marsejskog odjela za narkotike. Greg (Gilles Lellouche koji je u "La French" bio šef kriminalne organizacije), Antoine (Francois Civil) i Yass (Karim Leklou) iskusni su policajci koji odlično poznaju teren i frustrirani su što ne postoji stvarni interes da se nešto promijeni. Prolaze im dani u hvatanju sitnih riba, švercera kornjačama, džepara i mikrodilera, a iako nisu oni korumpirani policajci, imaju neke svoje metode. No, situacija će se promijeniti kada doušnica Antoineu otkrije da bi u geto trebala stići velika pošiljka droge, a za uzvrat i dodatne informacije zatraži pet kila marihuane.

Šefovi policije na kraju će autorizirati veliku akciju i trojac će uz podršku cijele jedinice konačno dobiti priliku raščistiti taj divlji dio grada. Naravno da se situacija na kraju i neće razviti onako kako su oni očekivali, no nema smisla puno spoilati i kvariti iznenađenje onima koji misle pogledati film. Za razliku od mnogih sličnih filmova koji problematiziraju tematiku kriminala i opasnosti u sličnim dijelovima francuskih gradova (sjetimo se samo izvrsnog "Les Miserables" otprije koju godinu) te koji su uzroci svega toga, "Stronghold" nije imao takve pretenzije. Jimenez je snimio punokrvni akcijski krimić iz perspektive inspektora koji se previše ne zamaraju socijalnim aspektom, već njih zanima isključivo njihov posao odnosno čišćenje tog zvjerinjaka u koji se policija inače ne usudi ući, a vidjet ćemo i zašto je tome tako. 

IMDB LINK 

Primjedbe