THE TRIP (2021,NOR) - 8/10


 

Norvežanin finskog porijekla Tommy Wirkola posljednjih godina etablirao se kao svojevrsni skandinavski odgovor na Quentina Tarantina. Redatelj je to koji obično odlično kombinira crnu komediju s trilerom i hororom, posebice splatterom odnosno podžanrom horora koji se intencijski fokusira na prikazivanje posebno užasnih i krvavih smrti i nasilja. Predstavio se on sa "Dead Snow", zanimljivim odgovorom na kultni "Evil Dead", a nakon ne pretjerano uspješnih (no njemu zasigurno unosnih) angažmana u Americi, vratio se Wirkola kući i snimio urnebesnu kombinaciju crne komedije i trilera. Naravno, ovo urnebesno treba shvatiti uvjetno jer i ovo je jedan od tipičnih splattera u kojima krv teče u potocima i imamo tu cijeli niz nevjerojatno maštovitih usmrćenja tako da oni kojima nasilje, makar ono bilo i ovako intencijski bedasto i suludo, u filmovima smeta i ne vole ga, vjerojatno u "The Trip" neće pronaći zadovoljstvo kao ljubitelji horora.


Baš kao i "Dead Snow", ovaj film je također odgovor na brojne američke filmove (ne bih želio spoilati otkrivajući koje jer ovo je zaista film prepun iznenađenja i ludih preokreta) i jedan od najzabavnijih i najluđih filmova koje smo mogli pogledati u 2021. godini. Lars (Aksel Hennie) je redatelj sapunica, a Lisa (Noomi Rapace) je ne pretjerano uspješna glumica. U braku su oni već neko vrijeme i vrlo brzo postat će nam jasno da između njih puno toga ne štima. No, dok su u stvarnom životu vjerojatno brojni supružnici razmišljali o ubijanju onog drugoga ili mu to jasno i glasno rekli, ali nešto takvo nikad ne bi napravili, s ovim parom je situacija potpuno drukčija. Lars i Lisa zaputit će se na vikend izlet u dobru staru vikendicu u šumi, a oboje će ondje krenuti s idejom da ubiju ono drugo. Naravno da jedan ne zna za planove onog drugoga, no to će biti samo početak potpunih ludosti.


Bio je "The Trip" nevjerojatno zabavni i potpuno neozbiljni ringišpil krvoprolića začinjen dobrim glumačkim nastupima i odličnim scenarijem i režijom. Sve je ovdje potpuno pretjerano, karikirano. Od činjenice da se Lars i Lisa očito mrze i ne podnose toliko da obični razvod nije dovoljan pa do situacija u kojima niti jedna smrt ne može biti obična, već krv, mozak i iznutrice lete na sve strane. Film je to luđačkog tempa u kojem doslovno nema sekunde za predah, a majstorski Wirkola u ovaj supružnički duel kasnije uvodi i neke nove, još urnebesnije likove. Potvrdio je Wirkola i ovim filmom izniman talent i sposobnost da naizgled posve izlizanu i šablonsku temu potpuno izokrene i napravi od nje čudesno zabavan, uzbudljiv i duhovit film.

IMDB LINK 

Primjedbe