THE TRUFFLE HUNTERS (2020,ITA) - 7,5/10


 

Nikad mi zapravo nije bila jasna pomama za tartufima, skupocjenim gljivama koje rastu pod zemljom i koje se prodaju po nekoliko tisuća eura za kilogram. Nije mi doduše jasno zašto netko kupuje auto od pola milijuna eura kad ga i Opel ili Ford od deset tisuća ojrića bez problema doveze od točke A do točke B, no i nisam baš neki stručnjak za pitanja luksuza pa se ne bi štel puno miješat. Ipak, ovaj puta malo ću se posvetiti tartufima jer nas ovaj umjetnički dokumentarac koji su na krajnjem sjeveru Italije snimili Amerikanci Michael Dweck i Gregory Kershaw upoznaje s tom, nazovimo to, tartufarskom scenom. U prvom planu su tu uglavnom stariji ljudi, redom ekscentrični tipovi, čudaci koji po vlažnim gorskim šumama uz pomoć posebno dresiranih pasa traže tartufe. No, imamo tu i nakupca koji od njih otkupljuje pronađeno podzemno bijelo blago te ih potom za 4000, 4500 ili čak 5000 eura po kili prodaje dalje. Vidimo tu da postoje ondje i aukcije na kojima se licitira za posebne primjerke ove rijetke gljive, zapravo u "The Truffle Hunters" doslovno pratimo put tartufa od podzemlja pa do stola nekog elitnog restorana.

Ističe se dokumentarac koji je premijeru imao u Sundanceu zaista sjajnom i upečatljivom fotografijom, prekrasnim okruženjem i iznimno zanimljivim likovima. Posebno se to odnosi na stare tartufare među kojima je i jedan koji je odustao od tog posla jer je uvjeren da ih nakupci uništavaju, da ih potkradaju, da otkupljuju tartufe od krivolovaca. "The Truffle Hunters" je jedan od onih dokumentaraca u kojem se autori ne miješaju u samu priču, već samo bilježe ono što se oko njih događa, no svejedno je američki dvojac uspio dobiti finu dinamiku. Uz takve živopisne likove koji svoje pse smatraju punopravnim članovima obitelji tako nešto se i očekivalo, no imamo tu i jednu zaista originalnu i fascinantnu scenu u kojoj je jednom psu za glavu pričvršćena GoPro kamera te iz njegove perspektive pratimo kako to izgleda potraga za tartufima.

No, osim načina života starih tartufara koji se smatraju ugroženima jer je konkurencija sve veća i mnogi "izletnici" vjeruju da se na ovaj način mogu preko noći obogatiti, ugroženi su i njihovi psi. I to ozbiljno ugroženi jer vidjet ćemo da netko u šumama u kojima traže tartufe postavlja zamke i otrove za paščad, a to unosi dodatni nemir u njihove vlasnike. Bio je "The Truffle Hunters" poetičan, vizualno impresivan dokumentarni film o ljudima koji su svoje živote posvetili posve neobičnom zvanju i koji se, očito je, i nisu obogatili iako grumen tartufa može koštati više od grumema zlata. No, potraga za tartufima za ove ljude, shvatit ćemo, nikada i nije bilo nešto od čega su su se planirali obogatiti, već stil života, pomalo samotnjački u skladu s prirodom. 

IMDB LINK 

Primjedbe