WILD INDIAN (2021,SAD) - 7/10

 


Premijerno je ova mračna kombinacija trilera i drame dugometražnog debitanta Lylea Mitchella Corbinea prikazana u Sundanceu, a kao što i sam naziv filma sugerira, u središtu pažnje je Indijanac. I to ne samo jedan, već dva nekad najbolja prijatelja čije je djetinjstvo obilježio stravičan događaj i životi Makwe i Tedda nakon toga su se potpuno drukčije raspleli. Priča "Divljeg Indijanca" počinje negdje krajem osamdesetih dok su oni još dječaci od kojih 13, najviše 15 godina. Nakon nekih pola sata i selimo u sadašnjost kada su oni već odrasli ljudi u ozbiljnim godinama, no tajna koju su oni toliko dugo držali u sebi, jedna je od onih tajni koje ne mogu dovijeka biti zakopane.

I dok je Makwa (Michael Greyeyes) u djetinjstvu odrastajući u modernom rezervatu bio problematičan klinac koji je konstantno bio zlostavljan od roditelja, Teddo (Chaske Spencer) je bio jedan od onih klinaca koji obećava. No, tridesetak godina kasnije Makwa je uspješan poduzetnik koji sada živi u Kaliforniji. Oženjen je za lijepu plavu bijelkinju (Kate Bosworth) i nedavno je dobio dijete, dok Tedda upoznajemo dok izlazi iz zatvora, cijeli je tetoviran i ne može pronaći posao zbog svoje kriminalne prošlosti. Vraća se on kući u indijanski rezervat, no neće trebati proći još puno da se njihovi putovi ponovno susretnu. Makwa koji se sada naziva Michael i potpuno se uklopio u američko društvo neće biti oduševljen idejom da bi ga već zaboravljeni duhovi iz prošlosti mogli sustići i uništiti mu život koji je stvorio.

Pobjegavši iz rezervata još kao dječak, on kao da je pobjegao od svega što se dogodilo, sve je to duboko negdje zakopao, no Teddo očito nije uspio nastaviti živjeti i jednostavno to mora izbaciti iz sebe i suočiti se s nekadašnjim prijateljem. Iako je tempo "Wild Indiana" pomalo spor, uspio je Corbine zaokružiti finu, potresnu i kompleksnu kombinaciju trilera i drame koja bi se mogla okarakterizirati i kao indijanska varijacija na temu "Zločina i kazne" Dostojevskog. Zločin koji su oni napravili u mladosti, jedan je od onih zločina koji ne mogu proći nekažnjeno i jedan od onih zločina koji kad tada mora izaći na površinu. Sve to fino je začinjeno indijanskom mistikom i misterioznošću, no to i nije odlučujuće za funkcioniranje ovih likova i njihovo ponašanje vjerojatno bi bilo istovjetno da su bilo koje etničke zajednice. Bio je "Wild Indian" kvalitetan film na koji treba obratiti pažnju. 

IMDB LINK 

Primjedbe