7 PRISONERS (2021,BRA) - 8/10


 

Još jedna upečatljiva, realistična i problemska drama stiže nam iz Brazila. Nakon što se prije koju godinu predstavio solidnom socijalnom drama "Socrates", Alexandre Moratto pozabavio se ovdje tematikom modernog ropstva i krijumčarenja ljudi, a premijerno je film čiji je producent možda i najpoznatiji brazilski filmaš Fernando Meirelles (Božji grad) prikazan u Veneciji. Ponovno je u glavnoj ulozi Moratto angažirao mladog glumca Christiana Malheirosa koji je sjajan bio kao Socrates, a jednako je dobar on i kao Mateus, 18-godišnjak sa sela koji će u potrazi za poslom završiti u Sao Paulu. No, uglavnom anonimnu glumačku ekipu Moratto je u "7 Prisoners" pojačao jednim poznatim glumcem, možda i najvećom brazilskom zvijezdom Rodrigom Santorom (Westworld, Pele, 300).

On je Luca, upravitelj smetlišta sekundarnih sirovina na kojem će posao pronaći Mateus i njegova tri prijatelja, mladića kojima će vrlo brzo postati jasno da to ni izbliza nije posao iz snova kako su vjerovali. Umjesto pristojne plaće i boljeg života čime su se nadali, oni će doslovno postati moderna ropska radna snaga te će od jutra do mraka morati raditi najteže poslove bez gotovo ikakve naknade. Naravno da će oni pokušati pobjeći, no kad shvate da je Luca samo maleni kotačić u strašnom mehanizmu i kad im zaprijete da će im pobiti obitelji, dečki će se naći u slijepoj ulici. U začaranom krugu u kojem gotovo pa nema izlaza, a najinteligentniji i najsposobniji od njih odnosno Mateus naći će se u posebno nezgodnoj situaciji. Morat će odlučiti želi li raditi za čovjeka koji ga je doslovno pretvorio u svog roba, a vrlo brzo postat će nam jasno da je to začarani krug iz kojeg nema izlaza.

Sjajna su Morattova rješenja i izbjegavanje nepotrebnog patetiziranja i moraliziranja oko stravične situacije u kojoj su se zatekli ovi mladići. Vrlo brzo postat će nam jasno da oni nisu ni prvi, a ni zadnji koji su se našli u sličnoj situaciji, već da je to nešto što se redovito događa. Vidjet ćemo i da ima još puno onih koji su u daleko goroj situaciji i da je ovaj oblik robovlasništva podmazani mehanizam koji se prešutno odobrava i na kojem mnogi jako dobro profitiraju. Oba glavna lika, Mateus i Luca su odlični i sjajan je scenarij jer se obojica razvijaju i donekle mijenjaju. Dok je Mateus u početku naivni dječak koji sanja da će jednog dana studirati, a radom planira financirati siromašnu obitelj, kasnije će on shvatiti da je ne svojom voljom zaglavio u nečemu iz čega nema izlaza. I o njemu ovisi hoće li se snaći u tom mraku. Ili će završiti mrtav u nekoj grabi.

Iznimno zanimljiv je i Luca u izvedbi gotovo pa neprepoznatljivog Santora. Inače markantni Brazilac ovdje s neurednom, masnom kosom i sijedom bradom uopće i ne liči na sebe i u početku je on klasični filmski negativac. Čovjek koji loše stvari čini jednostavno zato što je zao i iskvaren, no shvatit ćemo da tu situacija uopće nije crno - bijela. Šokantna je to i potresna priča o tužnim sudbinama, a ono što najviše šokira ovdje je svjesnost da je to možda film, ali da se sve to zaista i događa. Nije "7 Prisoners" jedan od filmova koji nudi neko rješenje ili možda katarzu, toga ovdje nema, no film je to koji se sjajno nastavlja na brojne slične filmove iz Brazila koji su se bavili ovom tematikom odnosno problematikom kriminala, siromaštva i eksploatacije onih sa samog dna. Nema tu happy enda, već kako vrijeme prolazi, postaje nam sve jasnije kako je izgrađena ta mreža, tko su ljudi koji najviše profitiraju na svemu tome i kako izlaza nema što će postati jasno i Mateusu.

IMDB LINK 

Primjedbe