ARANYELET / GOLDEN LIFE (2015-18,MAĐ) - 7,5/10


 

Mnogi mađarski kritičari su "Aranyelet" ili "Zlatni život" proglasili njihovom najboljom serijom svih vremena. I dalje ona IMDB-u ima nevjerojatno visoku ocjenu 8.7, a emitirala se ona na HBO Europe od 2015. pa do 2018. godine. Likovi i ideja u početku su preuzeti od finske serije "Helppo elama", no vrlo brzo priča je tu krenula svojim tokom posvećujući se više standardnim mađarskim društvenim temama i nekim njihovim prepoznatljivostima. No, postat će nam jasno da je malo toga ovdje isključivo mađarska prepoznatljivost jer gotovo sve u što će se zapetljavati članovi obitelji Miklosi, vrlo je slično onome u što se upliću likovi iz mnogih europskih pa i američkih serija. I prva sezona je daleko najbolja, u sljedeće dvije priča se počinje dosta raspadati, pomalo se vrti u krug, a likovi proživljavaju neke pretjerane i zaista neuvjerljive transformacije. Sami završetak posebno je razočaravajuć, no unatoč tome što je u odnosu na prvu sezonu (kojoj bih dao ocjenu 8.5 koja ide prema 9), druga, a posebno treća bitno slabija, na kraju je to bilo i više nego prolazno.

U središtu pažnje je obitelj Miklosi. Pater familias Attila je za javnost poduzetnik koji prvenstveno zarađuje kriminalnim aktivnostima i još od mladosti je on najbolji prijatelj sa šefom budimpeštanskog kriminalnog podzemlja Endreom Hološem. Zahvaljujući kriminalu Attila osigurava lagodan život svojoj obitelji, u početku naizgled tipičnoj bahatoj snobovskoj kućanici iz visokog društva Janki, razmaženom 17-godišnjem sinu Marku te bistroj, ambicioznoj kćeri Miri koja se jedina (u početku) čini poštenom i normalnom od svih njih. Život kriminalca počinje sve više gušiti Attilu koji se planira povući i baviti nekim zakonitim biznisom, no naravno da neće to ići samo tako lako. Tim više jer će se i njegov sin početi uvlačiti u kriminalne rabote, žena baš neće biti oduševljena idejom da bi lagodan zlatni život mogao postati prošlost, a i kćer će se uvlačiti u neke svoje probleme.

I dok je prva sezona bila zaista uvjerljiva, s uglavnom zanimljivim likovima, sjajnim prikazom mađarske društvene svakodnevice i svih problema poput sveopće korupcije koja se uvukla u sve pore društva kao i u nas, kasnije slijed pad. Ima tu podjednako akcije i drame, a kako će vrijeme prolaziti sve više će rasti i ambicije članova obitelji Miklosi. Odnosi među članovima obitelji postajat će sve zategnutiji, no stalno će oni nekako završavati zajedno i držat će se skupa kada se počnu događati neke loše stvari, a one će se doslovno događati konstantno. Ima tu i politike, kriminala, korumpiranih poduzetnika preko kojih mafija pere novac, namještenih europskih projekata koji služe za izvlačenje novca, krijumčarenja prostitutki iz Mađarske, romske mafije, a svako malo pojavljivat će se i neki likovi iz Attiline i Jankine prošlosti. 

IMDB LINK 

Primjedbe