BALLOON (2019,CHN) - 6,5/10


 

Tibetanski filmaš Pema Tseden nastavlja se s filmovima čija je radnja smještena u tu kinesku pokrajinu pojavljivati na najvećim svjetskim festivalima. U zadnje vrijeme nekako se on već udomaćio u programu Horizonti festivala u Veneciji gdje su prikazana i njegova dva prethodna filma (Tharlo, Jinpa za koji je dobio nagradu za najbolji scenarij), a ovaj puta bio je Tseden nominiran i za najboljeg azijskog režisera godine. "Balloon" ili "Qi qiu" je još jedna poetična, pomalo mistična drama kojoj je u središtu pažnje jedna obitelj iz tibetanske provincije koja se bori sa svakodnevnim problemima i koja kao da je završila na razmeđi između tradicije i modernosti. Okruženje je po običaju tu fascinantno i zapanjujuće, svijet je to gotovo potpuno nam nepoznat i područje je to koje kao da nema nikakve veze s ostatkom Kine.

Vrijeme ovdje kao da je stalo, a radnja filma je smještena u rane osamdesete kada je tadašnja kineska vlast uvela famoznu politiku jednog djeteta, a Dargye i njegova žena Drolkar ionako su u problemu jer već imaju trojicu sinova. Dok djed i otac Dargye čuvaju ovce, pojavljuju se njegova dva mlađa sina koji pušu balone, no vrlo brzo ćemo shvatiti da to ipak nisu baloni. To su kondomi koje su klinci pronašli ispod jastuka na krevetu svojih roditelja i koje su dobili u lokalnoj bolnici kako bi se osigurali da neće imati više djece. Kazne za svako novo dijete su drakonske i sve dok si Drolkar ne podveže jajnike, kondomi se nameću kao jedino rješenje, no što sada kada su klinci potrošili te za njih neobične balone. Svježi vremenski zrak očito dobro utječe na pokretljivost Dargyeovih spermatozoida pa će Drolkar uslijed nestašice kurtona ponovno ostati trudna, a djed će istovremeno iznenada umrijeti.

Kad sazna da mu je žena trudna, Dargye će postati uvjeren da će se njegov otac reinkarnirati u tijelu još nerođenog djeteta i zabranit će ženi da pobaci, a to će dovesti u pitanje egzistencije ove obitelji. Tu je i podzaplet u kojem imamo Drolkarinu sestru koja se zaredila nakon nesretne veze s mladićem koji je ujedno učitelj Drolkarinom i Dargyeovom najstarijem sinu. Bio je "Balloon" zanimljiva i egzotična drama u kojoj je Tseden fino prikazao svakodnevni život u ovim ruralnim krajevima, a sve to je osnaženo kvalitetnom fotografijom, dinamičnom režijom i uvjerljivošću.  

IMDB LINK 

Primjedbe