BERGMAN ISLAND (2021,FRA-SAD) - 8/10

 

Bergmanovim otokom naziva ze otočić Faro smješten sjeverno od puno većeg otoka Gotlanda u Baltičkom moru. Slavni švedski filmaš Ingmar Bergman ondje je proveo dobar dio života i snimio je ondje brojne poznate filmove. Ondje je, na poslijetku, i umro 2007. godine, a taj rijetko naseljeni otočić koji je ujedno i popularno ljetno odredište mnogih Šveđana mjesto je na koje dolaze brojni štovatelji Bergmanovog lika i djela. U potrazi za inspiracijom ondje će se zaputiti i glavni protagonisti šarmantnog i fantastično strukturiranog filma kojim se Francuskinja Mia Hansen-Love predstavila u glavnom programu festivalu u Cannesu. Tony (Tim Roth) i Chris (Vicky Krieps) također su filmaši koji se nadaju da će svoje sljedeće filmove uspjeti osmisliti na mjestu koje je inspiriralo Bergmana za brojna njegova remek djela kao što su "Persona", "Through a Glass Darkly" ili "Scenes from a Marriage" koja je ondje i snimio.

Dok je Tony veliki obožavatelj Bergmana, a jedan od njegovih filmova ujedno će se i prikazati u sklopu ljetnog festivala na Farou, Chris baš i nije toliko oduševljena slavnim švedskim filmašem. "Bergman Island" jedan je od onih filmova za koje nije zgorega imati neko predznanje o Bergmanovom liku i djelu, a Chris ponajviše smeta što se slavni Šveđanin koji je imao devetero djece sa šest različitih žena baš i nije pokazao kao divan otac, a ni muž. Sve je on podredio svom stvaralaštvu i svom kreativnom geniju i potpuno je Bergman zanemarivao svoju djecu te s mnogima od njih uopće i nije bio u kontaktu godinama. Chris kao da strahuje da nešto od bergmanovštine ima i u njenom mužu, a osim što je upala u kreativnu blokadu, nedostaje im i njihova kćer.

I smjestit će se oni u kući u kojoj je Bergman snimao "Scene iz bračnog života" (zajedničko spavanje u krevetu u kojem su dobar dio scena u seriji, potom i filmu proveli Erland Josephson i Liv Ullman baš i nije preporučljivo za uspješan brak, kaže im odmah po dolasku domaćica), baciti se na pisanje, uz naravno neizbježni "Bergmanov Safari", jednu od pomalo bizarnih turističkih atrakcija otoka. I sve je tu u znaku i u sjeni Bergmana, a dok Tony uživa u pažnji za vrijeme njegove projekcije, Chris će u društvu lokalnog studenta filma krenuti u obilazak otočića i taj susret na nju će djelovati iznimno inspirativno i kreativno. I u jednom trenutku Chris će svom mužu prepričati ideju scenarija za film na kojem radi, a tada slijedi prvo iznenađenje.

Počet ćemo tada pratiti priču koju je Chris osmislila i scenarij na koji ju je inspirirao Bergmanov duh, sve ono što je upila na otoku i puno toga iz vlastitog života, a granice između stvarnosti i fikcije polako će se početi brisati i stapati. Snimila je Hansen-Love baš nekako zanimljiv, zavodljiv, šarmantan, pametan film s kojim možda u početku dok se upoznajemo s likovima i treba imati nešto strpljenja, no vrlo brzo pretvori se to u jednu od onih priča koje potpuno obuzmu gledatelja. Ujedno je "Bergman Island" i zanimljiv hommage slavnom švedskom filmašu i to ne na način da je autorica pokušavala kopirati njegov stil, teme ili ideje, već kao da se odlučila zapitati tko je zapravo bio taj filmski mistik, majstor istraživanja mraka i podsvjesnog u ljudima te koliko i danas brojni autori u svojim djelima znaju ubaciti i mnogo toga iz svojih života.

IMDB LINK 

Primjedbe