BLOOD RED SKY (2021,NJE-GBR) - 5/10


 

Doslovno sve i svašta je u ovaj bizarni miks horora, akcijskog i filma katastrofe snimljen u njemačko - britanskoj produkciji nabacao Nijemac Peter Thorwarth. Bio je ovo do sada i daleko najambiciozniji Thorwarthov film (ako izuzmemo kultni "Val" Dennisa Gansela na kojem je bio tek jedan od nekoliko scenarista), a na kraju je "Blood Red Sky" jedan od onih tipičnih filmova kakvi se snimaju izravno za Netflix. Kopija svega i svačega koja je jako teško mogla profunkcionirati kao smislena cjelina, a ktome je osnovna ideja prilično budalasta dok je film nepotrebno razvučen na dobra dva sata. Smiksane su tu ideje koje smo već vidjeli u filmovima kao što su "Vlak za Busan", "Blade", "Zmije u avionu", čak "Od sumraka do zore" i "Let the Right One In", a iako se mora priznati da je Thorwarth i smislio tu neka iznenađenja, sve se to izgubilo u slaboj izvedbi.

Odmah u uvodnim scenama vidimo da su nekakvi teroristi oteli avion i da ga spuštaju na areodrom negdje u Škotskoj dok specijalne postrojbe samo čekaju znak za akciju. Potom se vraćamo u vrijeme prije početka leta iz Njemačke za New York te upoznajemo jednu od putnica u avionu Nadju (Peri Baumeister) koja sa sinom putuje preko oceana kako bi došla do lijeka za misterioznu bolest od koje pati. Odmah po polijetanju teroristi će oteti avion (koliko sam shvatio, iz prilično idiotskih razloga), krenut će masakriranje putnika, a uz flešbekove o Nadji kojima nas Thorwarth povremeno zamara, shvatit ćemo da je upravo ona ta koja može zaustaviti teroriste. Neću previše otkriti kad kažem da je bolest od koje Nadja zapravo boluje vampirizam jer se ionako to brzo, možda i prebrzo otkriva u samom filmu.

Iako je vampirica, ona je baš poput Bladea "dobra" vampirica koja će ljudstvo pokušati zaštititi od osoba koje su očito puno gore i opasnije od nje. No, Nadja je i majka kojoj je osnovna misija zaštititi sina, ali ni taj aspekt nije nešto posebno razređem, već se gotovo cijeli film sveo na naganjanje vampira i terorista po avionu. Bez obzira što je tu nabacano svega i svačega, imala je ova priča definitivno više potencijala od onoga što je na kraju isporučeno. 

IMDB LINK 

Primjedbe