CARNAGE (2011,SAD) - 9/10

 


Vrijeme će pokazati je li ova minimalistička crna komedija o svađi dva bračna para posljednji zaista veliki film koji je snimio poljski majstor Roman Polanski. Snimio je on i poslije neke ne baš uspješne (Venus in Fur, D'apres une histoire vraie), neke nešto uspješnije (An Officer and the Spy) filmove, no "Carnage" ili "Bračne svađe" ipak je zadnji film u kojem je pokazao redateljski genij kojim je svijet oduševljavao punih pola stoljeća prije toga. Scenarij za "Bračne svađe" Polanski je napisao zajedno s autoricom nagrađene drame "Le Dieu du carnage" Yasmine Reza, a film je to koji bi se mogao opisati i modernom varijaciju na temu klasične Shakespearove komedije "Mnogo vike ni za što".

Nakon što u u uvodnoj sceni u daljini vidimo dječji obračun u parku, roditelji Zacharyja i Ethana pokušavaju se izmiriti i minimalizirati štetu. Šteta nije mala jer je Zachary štapom odalamio Ethana po licu i izbio mu dva zuba, a Zacharyjevi roditelji, Alan (Christoph Waltz) i Nancy (Kate Winslet) došli su u posjet Ethanovim roditeljima Michaelu (John C. Reilly) i Penelope (Jodie Foster). Planirano je da to bude kraći posjet u kojem će se jedni drugima ispričati i pokušati dogovoriti sa svojim sinovima da se izmire, no na kraju će se pokazati da roditelji i nisu puno bolji i razumniji od svoje djece. Dakako da su u početku ljubazni jedni prema drugima, trude se biti što obazriviji i uljudniji, a ne upadati u konflikte i svađe, no neće dugo izdržati.

Iako će odvjetnik koji radi za farmaceutsku industriju Alan i brokerica Nancy nekoliko puta izlaziti iz stana prodavača svakakvih drangulija i spisateljice, na kraju će se oni svaki puta vraćati unutra, a svađa ne samo da će se nastavljati, već će se i potencirati. Ubrzo će na vidjelo početi izlatiti razlike u klasi, stilu, obrazovanju i pogledima na život ove dvije obitelji, a uz obiteljske svađe, ubrzo će se međusobno konfrontirati početi i supružnici međusobno. Počet će padati optužbe, muškarci će se povremeno solidarizirati, kao i žene, no do kraja će se to pretvoriti u pravo kreševo. I to potpuno besmisleno i apsurdno kreševo i ozbiljnu svađu u kojoj će se na kraju možda i najpametniji pokazati najmanje zainteresirani među njima, Alan, koji je stalno na mobitelu.

Iako se gotovo cijeli film (ako izuzmemo uvodnu i završnu scenu) odvija u jednom te istom interijeru (uz povremene izlaske na hodnik), snimio je Polanski iznimno dinamičan, ali i duhovit film. Naravno da je ovo jedan od onih filmova kao stvorenih za glumce da se razmašu, a to su iskoristila sva četiri člana ovog ansambla. Sve uloge su jako dobro pogođene i na kraju su i Foster i Winslet bile nominirane za Zlatni globus za nastup u komediji ili mjuziklu. Ništa manje loš nije ni muški dio ekipe. Austrijanac Waltz drži formu iz Tarantinovih "Nemilosrdnih gadova" i "Djanga", a Reilly je standardno dobar kao naivni, prostodušni luzer savršeno zadovoljan svojom prosječnošću.

IMDB LINK 

Primjedbe