DOPESICK (2021,SAD) - 7/10


 

Nekoliko mjeseci prije nego što je Hulu izbacio mini seriju "Dopesick", čuveni američki istraživački dokumentarist Alex Gibney u dokumentarcu "Crime of the Century" pozabavio se istom tematikom. Tema je to ovisnosti o opioidima odnosno lijekovima na recept koji su obično lijekovi protiv bolova napravljeni na bazi morfija i o kojima su danas ovisni brojni Amerikanci. Imamo u zadnje vrijeme zaista puno sadržaja o ovoj problematici, a i u "Dopesick", osmodjelnoj igranoj seriji koju je prema istoimenoj knjizi američke novinarke Beth Macy osmislio Danny Strong problematizira se najpoznatiji takav lijek OxyContin. No, kao što je čest slučaj sa sličnim sadržajima kada se pokušava dramatizirati jedna ovako opsežna tema kojoj puno bolje paše dokumentarna forma, ostalo je to dramaturški dosta tanko.

Iako je to priča o stvarnim osobama i stvarnim događajima, ima tu i zasigurno dosta toga fikcionaliziranog, no nažalost nije se ovdje uspjela postići jednako visoka razina didaktičnosti i dramatike. Priča je tu iznimno kompleksna i komplicirana i imamo tu bezbroj različitih fabularnih linija koje se događaju u razmaku od petnaestak godina te bezbroj likova. Stalno tu skačemo iz jednog vremenskog razdoblja u drugo. Pratimo tu malo sudbinu više istražitelja koji su u različitim periodima pokušavali pokrenuti slučaj protiv Purdue Pharme odnosno farmaceutske kompanije koja je proizvela OxyContin, zatim imamo liječnika iz gradića u Virginiji koji će se također navući na Oxy, a tu je i djevojka iz istog mjesta kojoj će taj liječnik propisati Oxy nakon nesreće u rudniku pa će se ona navući.

Imamo tu i priču o trgovačkom putniku Purdue Pharme koji s vremenom shvaća da je to što radi pogrešno i zlo, a vrhunac svega je priča o vlasnicima kompanije odnosno obitelji Sackler čiji je glavni operativac odnosno dr. Richard Sackler prikazan gotovo na razini negativaca iz crtanih filmova. Često kad se pokuša zagrabiti tako puno kao što je to slučaj ovdje, tada to završi dosta površno, plošno i dramaturški tanko kao što je slučaj ovdje. Iako je "Dopesick" iznimno ambicozna serija i obrađuje važnu i aktualnu temu, ostalo je to nekako na generičkoj razini. S druge strane, ako se makne na stranu ta ipak ne baš savršena razina same izvedbe, ovo je serija uz koju možemo saznati sve što nas je ikad zanimalo o ovoj tematici i kako je uopće došlo do toga da je jedan tako adiktivan i opasan lijek postao tako široko dostupan.

Jedna je to u nizu pogubnih priča o nevjerojatnoj pohlepi, pokvarenosti, sustavu koji ne funkcionira, korupciji i institucionalnoj nebrizi kojoj se ne nazire kraj i po tom pitanju vjerojatno se nikad nešto posebno neće promijeniti. Zastrašujuće i užasavajuće zvuči podatak da je i danas lijek koji je još adiktivniji od heroina tako lako dostupan, a pomalo nadrealno zvuči podatak da je danas u Americi više ljudi ovisno o Oxyju i sličnim tabletama protiv bolova nego o stvarnim drogama s crnih tržišta. Serija je to koja zorno prikazuje kako je regulacija važna i što se dogodi kada se nešto odluči prepustiti tržištu odnosno kada se na perfidan i koruptivan način zaobiđe regulativa. Mora se odati ovoj seriji priznanje što je zbilja dubinski i sveobuhvatno prikazala (ne može se baš reći istražila jer to je u svojoj knjizi napravila gđa Macy) kako je to izgledalo od početaka odnosno od sredine devedesetih kada je američka agencija za hranu i lijekove (FDA) dopustila da se ovaj lijek stavi na tržište pa praktički sve do danas.

Okupljena je tu i zbilja kvalitetna glumačka ekipa koju prevode Michael Keaton kao dr. Finnix koji će se i sam navući na Oxy te Michael Stuhlbarg kao dr. Evil odnosno Richard Sackler. Rosario Dawson je agentica DEA koja krenula u istragu ove pošasti, a Peter Saarsgard je pak jedan od dvojice državnih odvjetnika koji će koju godinu kasnije krenuti na isti zadatak. Kaitlyn Dever je djevojka iz Apalačije koja se navukla na Oxy, a Will Poulter mladi trgovački putnik Purdue Pharme. Bez obzira na to, ovaj pokušaj dokudrame pokazao se dramaturški dosta problematičnim, a glavni razlog je što se u osmodjelnu seriju odlučilo natrpati previše toga. Rezultat svega je dosta kaotična i konfuzna serija u kojoj stalno skačemo iz jednog vremena u drugo te s jednih likova na druge i sama tema ovdje je puno bolja od izvedbe.

IMDB LINK 

Primjedbe