FOUNDATION (2021-23,SAD) - 7/10


 

Znanstveno - fantastična serija nastala prema istoimenoj seriji priča i romana Isaaca Asimova, barem za sada, nije opravdala velika očekivanja. Koliko mi se čini, kreatori David S. Goyer (Blade, Dark City, radio s Nolanom na njegovim Batmanima) i Josh Friedman (War of the Worlds, Black Dahlia, neki novi nastavci Terminatora) upali su u sličan problem u koji upadaju mnogi koji na televizijski ekran pokušavaju prebaciti nešto dosta nefilmično, kompleksno i komplicirano. Pošto je već najavljeno snimanje druge sezone, pretpostavljam da će stvari tu polako sjedati na svoje mjesto i svakako tu ima potencijala za puno više, no prva sezona ipak nije opravdala veliki budžet, izvrsnu produkciju i solidnu glumačku ekipu koju predvodi Jared Harris. Na istoj razini je i druga sezona gdje se tek pred kraj priča počela pomalo rasplitati, no nije to bilo za višu ocjenu.

Priča je tu iznimno komplicirana i ima tu pregršt likova te stalno skačemo ne samo iz jednog kraja svemira na drugi, već i iz jednog vremenskog razdoblja u drugo i u početku treba vremena da bi se uopće pohvatalo tko je tko i što je što. "Fondacija" je zapravo zamišljena kao tisućljetna saga o Galaktičkom carstvu kojim vlada dinastija Kleona, genetski modificiranog cara kojeg stalno nasljeđuje njegov identični sljednik. Zapravo, paralelno tu vladaju tri Kleona, najstariji odnosno brat Dusk (Sumrak), srednji odnosno brat Day (Dan) i najmlađi brat Dawn (Zora). Loza kleonovaca galaksijom čvrstom rukom vlada već 12 tisuća godina, no slavni matematičar Hari Seldon (Harris) stvorio je prediktivni matematički sustav koji se nazvija psihopovijest kojim predviđa da će se kroz nekoliko stotina godina carstvo raspasti što će dovesti do tisuća i tisuća godina interplanetarnih ratova.

Njemu je iz udaljenih krajeva galaksije s planeta Synnaxa na glavni planet Trantor u pomoć stigla mlada matematičarka Gaal Dornick, no ubrzo će ih Kleon (Ian Pace) oboje osuditi na izgnanstvo zbog optužbe za veleizdaju. Gotovo istovremeno netko će na Trantoru izvesti teroristički napad i uništiti velebni svemirski lift za što će Kleon optužiti stanovnike perifernih planeta Anacreona i Thespisa. Za kaznu će Kleon gotovo uništiti te planete i zbrisati njihovo stanovništvo, a Hari i Gaal će krenuti na put prema udaljenom planetu Terminusu. Ubrzo će se ispostaviti da je to zapravo i bio Harijev plan i tamo oni planiraju neku vrstu revolucije i pobune, a radnja zatim putuje dvadesetak godina u budućnost kada su Terminus kolonizirali članovi Fondacije koji su nominalno vjerni carstvu.

No, na taj udaljenom planetu će se pojaviti i rijetki preživjeli lovci s Anacreona koji žele uništiti carstvo, dok Fondacija zapravo želi spriječiti njegovo uništenje, ali i želi nužne reforme i promjene koje će spriječiti predviđenu kataklizmu. Zbilja je priča tu jako komplicirana i ovo je tek minijaturni fragment onoga što će se dogoditi u prve dvije, tri epizode. Tek negdje u trećoj epizodi pojavit će se neki likovi poput Salvor Hardin za koju ćemo ubrzo shvatiti da je jedan od glavnih likova, a osim što se situacija protiv carstva kuha na periferiji, ispostavit će se i da na glavnom planetu postoje mnogi nezadovoljni koji bi se rado napili krvi tiranskoj genetski modificiranoj dinastiji koja vlada tisućama godina.

IMDB LINK 

Primjedbe