FRANK OF IRELAND (2021,IRS) - 7/10


 

Uloge tipova od 30 ili 40 godina koji se ponašaju kao da imaju 12 ili 14 godina obilježile su karijeru poznatog američkog komičara Willa Ferrella, a njegovim putem očito je odlučio krenuti i mlađi sin poznatog irskog glumca poznatog irskog glumca Brendana Gleesona, Brian. On je Frank, 32-godišnji nezaposleni djetinjasti tip koji i dalje živi s mamom Mary. I dalje on vjeruje da će kad tad uspjeti kao glazbenik iako je jasno da je to nemoguće jer je potpuno netalentiran i nerealan. No, onoliko koliko je netalentiran, toliko je on bahat, arogantan, umišljen. Pravi narcisoidni tip koji misli da se cijeli svijet vrti oko njega i koji se ponaša kao zadnji idiot. Dodatni problem za njega će nastati kada njegova bivša cura Aine (Sarah Greene) pronađe novog dečka, liječnika Petera - Briana (Tom Vaughan - Lawlor), a tu je i njegov smotani najbolji prijatelj Doofus (stariji brat Gleeson, Domhnall), tip kojem je Frank idol i koji kao da uživa u činjenici da ovaj manipulira s njim kao sa zadnjom budalom.

Sastoji se ova crnohumorna serija od šest epizoda koje traju dvadesetak minuta i premda "Frank of Ireland" i nije nešto posebno originalno, svejedno ima tu svijetlih trenutaka. Svi likovi ovdje su prilično bizarni, ne samo Frank. Tako je njegova mama opsjednuta seksom što uopće ne skriva i stalno pronalazi neke partnere koji se doseljavaju u njihovu kuću u Dublinu. U jednoj od epizoda Mary će čak pokušati prodati kuću u kojoj žive, no baš kao i Ferrell i njegov sidekick John C. Reilly u legendarnoj komediji "Step Brothers", tako će Frank i Doofus pokušati zaustaviti prodaju kuće. Serija je to koja obiluje vulgarnim humorom i štosevima koji češće ne uspiju, nego što uspiju, no ima tu i nekih zaista duhovitih scena i situacija.

Humor je to koji kod gledatelja obično izaziva susramlje jer situacije u koje konstantno upada i bezglavo srlja Frank su obično situacije kakve se ne događaju ljudima u njegovim godinama. Stalno se on ponaša kao razmaženo derište, svi drugi su mu krivi za njegove neuspjehe i zašto mu je život takav kakav je, a on se ni ne pokušava mijenjati, već vječno u nekom drugom traži razloge za svoju katastrofu. Vidjet ćemo kakva je budućnost "Frank of Ireland" i hoće li se snimati nove sezone, no prva sezona nije donijela ništa za pamćenje iako nije to sad bilo ni posebno loše. 

IMDB LINK 

Primjedbe